RECENSIE: Heaven Shall Burn - Iconoclast

Heaven Shall Burn - Iconoclast (Part 1: The Final Resistance)
recensie cijfer 2008-01-02 Dat een bandnaam misleidend kan zijn ondervindt Heaven Shall Burn. Een naam die afgeleid is van het gelijknamige Marduk album, maar verder totaal geen overeenkomsten heeft met de Zweedse black-metalband. Tevens doet het denken aan een donkere antichristelijke muziekgroep, dit terwijl de Duitse band juist een positieve boodschap naar buiten brengt. Het vijftal bespreekt anti-rasistische -en socialenonderwerpen.

Een recensie over het laatste studioalbum van de band werd door mij afgesloten met: ‘Hopelijk weten ze ons wat meer te verrassen met hun volgende release.’ Na een re-release en een compilatie is hun nieuwe studioalbum Iconoclast (Part 1: The Final Resistance) te verkrijgen en dat de band gegroeid is, is al snel duidelijk. De heren hebben iets minder de neiging om hard te knallen en hebben meer melodie toegevoegd, dit uiteraard zonder hun metalcorehart te bedriegen. Toch had zanger Marcus Bischoff wat mij betreft nog iets vaker afstand mogen nemen van de microfoon, dit om de muziek meer het werk te laten doen. Lekkere drumpartijen, moshstukken en gitaarsolo’s worden iets te veel op de achtergrond gehouden.

Dat het album een stuk gevarieerder is dan normaal merken we ook aan het aantal nummers en de tijdsduur, een album van een uur is in dit genre best uniek. Tussen de veertien nummers vinden we zoals gewend een cover. Dit keer heeft de Duiste groep een cover opgenomen van de Zweedse death metal band Edge of Sanity. De nieuwe versie van ‘Black Tears’ is dan ook één van de opvallendste nummer op het album, dit samen met het instrumentale ‘Atonement’.

Opvallend is de link naar het Zweedse metal die de band veelal heeft - naast de cover en bandnaam zitten ze ook bij Century Media , die veel groepen uit dit land/genre onder contract heeft. Laat dit je echter niet afschrikken; hun vijfde studioalbum serveert de beste metalcore die ze tot nu toe hebben gemaakt en slaat in als een bom!
Recensent:Marcel Kamphuis Artiest:Heaven Shall Burn Label:Century Media
The Agony Scene - Get Damned

The Agony Scene - Get DamnedWanneer je regelmatig van gitarist, zanger, bassist en drummer wisselt en...

Skirt – demo

Skirt - Steer/ Long Day Skirt , een band uit Amersfoort, wil met hun nieuwste demo naar eigen zeggen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT