RECENSIE: Beyond93 - Would You Give Up On The World?

Beyond93-cover
2003-07-14 April 2002, een afgeladen Melkweg Max stond enigszins ongeduldig te wachten tot de poppunk dinosaurussen van Bad Religion het podium weer eens zouden betreden. Voor het zo ver was, speelde eerst een bandje uit Hoofddorp dat ik alleen van naam kende. In mijn achterhoofd dwarrelde ergens het gegeven dat ik de voorprogramma’s van eerder concerten van Bad Religion nooit echt interessant heb gevonden, dus dit optreden bestond voor mij vooral uit het nog maar eens bier halen en toch dat toilet weer even opzoeken. Een valse start voor Beyond 93 dus.
Inmiddels zijn we alweer over de helft van 2003, en voor mij ligt een uiterst stijlvol (jaren ’50 hoera!) uitgevoerd cd hoesje waarop de naam Beyond 93 prijkt. Een in eigen beheer uitgegeven ep, met daarop zes nummers, die ook voldoen aan het predikaat poppunk. Helaas is de kwaliteit niet zo hoog, als de nummers van het hoofdprogramma destijds, maar dat is natuurlijk wel meten tegen een heel hoge maatstaaf. ‘Dont be upset’ en ‘Unsaid’ doet me muzikaal enigszins denken aan een gepolijste versie van Nofx, met de ‘same forbidden beat’, zoals de pretpunkers pur sang ooit eens zongen in ‘The desperation’s gone’, en dat gaat eigenlijk wel een beetje op voor deze band. Ja, de nummers zijn melodieus en driestemmig, en ja, de vaart zit er lekker in, maar het is allemaal wel heel erg steriel. Op openingsnummer ‘Someone else’ en afsluiter ‘Give up the world’ wordt afstand genomen van het drumritme waarop Nofx patent had moeten aanvragen, en zijn daardoor wat minder stereotype.
Tegenwoordig heb ik mijn buik wel aardig vol van deze muziek. Mijn hart klopt nog steeds sneller voor een Bad Religion, een Nofx of een Ten Foot Pole, maar nostalgie is dan toch wel een behoorlijk interfererende factor. Voor al die genen die nog wel eindeloos uit hun dak kunnen gaan op snelle, poppy, punknummers is het hopen dat Beyond 93 snel een platencontract krijgt, want technisch gezien zit het allemaal prima in elkaar, en een band uit Nederland verdient nu eenmaal dat extra beetje support.
Recensent:Sander Holweg Artiest:Beyond93 Label:Eigen Beheer

The Methadones - Career objectiveMet bands als The Apers en Groovy Ghoulies in de gelederen, mag Stardumb met...

Instantmix

Instant Mix - Cue the Violins Instant Mix, het is een wat vreemde naam voor een band die zo te horen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT