RECENSIE: Killer Mike - Monster

killermike
2003-06-05 Het debut album van Killer Mike (Michael Render) was voor mij eerlijk gezegd nogal een verrassing. Ik zette de tv aan en daar was opeens A.D.I.D.A.S. Het is niet zo dat Killer Mike zomaar uit de lucht komt vallen, na een paar jaar bandjes op straat verkopen kwam hij in contact met Big Boi (van Outkast) deze zei dat hij een album moest maken. Na het opnemen van "The Whole World", waar hij samen met Outkast een Grammy voor ontving, begon hij aan zijn eigen album. Op zo'n moment ga je natuurlijk opvallen en hij verhuisde mee met het Aquemini label naar Columbia.

Het album is volgens eigen zeggen doorspekt met politieke teksten en zijn liefde voor zijn afkomst, maar ik moet zeggen dat dit zoals bij veel rappers niet veel verder komt dan het gebruikelijke 'hou van jezelf' en 'doe een condoom om'. De titel van het album moet een term zijn voor mensen die niet helemaal in de maatschappij passen, helaas is dit niet echt een nieuw thema en al helemaal een beetje suf als je bedenkt dat de jongens van Outkast de executive producers van het album zijn. Verder is gelukkig van deze instelling, behalve op de track "Monster" en in de intro, niet veel terug te vinden op het album.

En dan zijn we aangekomen waar het in Hip-hop een beetje om gaat: klinkt het een beetje? Als je van Outkast, Dungeon Family en Goody Mobb houdt, dan zullen de beats je wel bekend voorkomen en dan zal je niet veel moeite met het album hebben. Ik moest er persoonlijk wel een beetje aan wennen, het is nogal ruw en soms rommelig. Nadat ik het album een paar keer gehoord had kon ik het wel waarderen. Uitschieters op het album zijn wat mij betreft toch wel de singles 'AKshon (Yeah!)' en 'A.D.I.D.A.S.'. De beats op 'Creep Show' doen een beetje denken aan D12, en een korte inspectie van het hoesje leert dat het inderdaad Bizarre is die we op 2:20 horen. In houd zelf altijd wel van een 'hood anthem' en ik en mijn buren worden op mijn wenken bediend met 'Home of the Brave' en een diepe bassline. Verder zijn er natuurlijk ook wat mindere nummers op de cd, op 'Rap is Dead' komt Killa Kill niet echt lekker mee met de beat en 'All 4 U' heeft een beetje een mislukt opgepitched soul/funk diedeltje die niet echt op het album thuishoort. Tekstueel is Killer Mike zoals eerder gezegd wat mij betreft niet echt heel sterk, hij heeft een beetje hakkelende flow die mij persoonlijk niet zo aanstaat en het album op sommige plaatsen een beetje een middelmatige uitstraling geeft. Ondanks de wat mindere puntjes vind ik het toch wel een aanrader en met de vinger op next is het album goed te hebben.
Recensent:Manfred Stienstra Artiest:Killer Mike Label:Sony Music

Satellite7 - Systems of development of your own choiceAls ik voor Systems for development of your own choice van Satellite7 een...

yukka

Yukka - It isn't safe De Yucca is een plant, die zich een tijd geleden een toenemende populariteit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT