RECENSIE: Primal Fear - New Religion

Primal Fear – New Religion
recensie cijfer 2007-10-15 De oud-Gamma Ray zanger Ralf Scheepers en bassist/zanger Mat Sinner, ook bekend van de band Sinner, richtte in 1997 de heavy metal band Primal Fear op. Dit gebeurde nadat Scheepers niet was aangenomen als vervanger van Rob Halford bij Judas Priest. Het eerste wapenfeit van Primal Fear was onder contract bij het Japanse JVC Records. Het duurde tot begin 1998 voordat Duitsland en de rest van Europa met de band kennis maakten.

New Religion is alweer de achtste release van de band. Een dikke drie kwartier lang komen een aantal snoeiharde klassieke powermetal songs voorbij, afgwisseld met ballads. De plaat zit vol met lekkere gitaarsolo’s en vooral ook erg goede riffs. Daarnaast heeft de plaat erg sterke, uptempo drumpartijen en de voor de (Europese) powermetal zo herkenbare melodieuze inslag. Scheeper heeft een dijk van een stem en daarmee is het geheel echt af. De productie van de plaat is zo ontzettend strak, dat het bijna overgeproduceerd klinkt. Het is te perfect qua geluid.

Na het openingsnummer ‘Sign of Fear’ weet je gelijk waar je aan toe bent. Er wordt al gelijk stevig doorgebeukt. Met ‘Every Time it Rains’ doet de band even een stapje terug. Op deze ballad zijn de gastvocalen te horen van de Nederlandse Simone Simons, bekend van Epica. De titelsong van het album mag er ook zeker zijn. De sound doet me vooral denken aan Man-O-War. Het nummer ‘Fighting the Darkness’ duurt een kleine tien minuten. Deze ballad is eigenlijk opgebouwd uit drie delen. Leuk bedacht, maar hierna ben je er dan ook echt klaar mee. Gelukkig krikt de band het metal gehalte weer wat op met ‘Blood On Your Hands’ en ‘The Curse of Sharon’. De plaat sluit af met ‘The Man (that I don’t know)’. Dit is wederom een ballad en hier komen ook de voor het genre zo herkenbare keyboards goed naar voren. Naar mijn mening halen de ballads erg de snelheid en de kracht uit de plaat. De liefhebbers van het genre echter, zullen waarschijnlijk erg tevreden zijn met deze opbouw.

Wie de band live wil zien in Nederland had afgelopen weekend in het Limburgse Geleen moeten zijn. De band doet echter ook nog onder andere België en natuurlijk Duitsland aan voor een aantal shows de komende twee maanden. Na een viertal shows in Japan, begin december, zullen ze een hele reeks shows in Duitsland afwerken. De komende maanden zijn er dus genoeg mogelijkheden om ze te zien.
Recensent:Rogier Bennink Artiest:Primal Fear Label:Frontiers Records
Overkill - Immortalis

Overkill - ImmortalisAls liefhebber van speedmetal kun je niet om Overkill heen. Na vele...

Kingfisher Sky – Hallway of Dreams

KingFisher Sky - Hallway of Dreams Kingfisher Sky is het nieuwe lievelingetje van platenlabel Suburban. Deze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT