RECENSIE: Mark Lotterman - Stedentrip

Lotterman
recensie cijfer 2024-06-10 De Rotterdamse singer-songwriter Mark Lotterman heeft voor het eerst Nederlandstalig werk opgenomen in de vorm van een korte plaat van slechts 23 minuten, zodat je Stedentrip eerder een EP kunt noemen.

Lotterman heeft sinds 2007 al meerdere platen opgenomen, maar deed dat dus in het Engels. Stedentrip is een andere richting van Lotterman die voorheen met zijn donkerbruine stem een soort alternatieve country-folk op de wereld losliet. Op het in eigen huis opgenomen Stedentrip heeft Lotterman een veertig jaar oud keyboard gebruikt dat hij van zijn vader erfde. Dit instrument vormt dan ook de hoofdmoot van de muziek, waardoor het allemaal behoorlijk anders en, gek genoeg, eigenlijk best modern klinkt, in weerwil van de antieke keyboard klanken die in de opener ‘Geen Zin’ opduiken. Loom, bijna verveeld rapt Lotterman : “Daan gaat soms naar Feijenoord en Mo naar de Moskee, het is dat ik geen zin heb anders ging ik met ze mee”.

‘Bang Dat Het Fout Gaat’ is een door een keyboard basloopje voortgestuwd vlot liedje dat heel erg aan de jaren tachtig en zelfs een beetje aan Kraftwerk doet denken. Het nummer ligt al snel goed in het gehoor. Hier achteraan volgt het minimale en droevige ‘Joyce’, dat hier en daar klinkt als een aftands draaiorgel.

Het fraaie droeve liedje ‘Alles Anders’ wordt mooi opgesierd door de trompet van Teus Nobel, waarna er weer een stuwend popliedje in de vorm van ‘Gratis Yoga’ met extra zang van Sophie Reekers. Ook dit liedje ligt goed in het gehoor. Hierna gaat Lotterman, die zijn laagste stem tevoorschijn haalt, een duet aan met Lucky Fonz III in ‘Ze Weten Niets’.

De tekst over school en spijbelen doet wat potsierlijk aan uit de mond van twee heren die de veertig gepasseerd zijn. Maar onderhoudend en enigszins grappig is het ook wel.
De plaat sluit af met ‘Chigago’ dat eigenlijk gewoon een gedicht is van Hans Verhagen met een akoestisch gitaartje op de achtergrond. Het maakt dat Stedentrip best een leuk afwisselend plaatje is geworden van Mark Lotterman die hiermee zijn grenzen verlegt.
Recensent:Jan Didden Artiest:Mark Lotterman Label:Eigen Beheer
Alma

Habitants - AlmaThe Gathering oprichter René Rutten vormt samen met zangeres Anne van Den...

Cover Duffhues - Warlock Enemy

Duffhues - Warlock Enemy Niels Duffhues is een constante factor in het singer-songwriterwereldje....

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT