RECENSIE: De/Vision - Noob

Devision - Noob
recensie cijfer 2007-08-29 De/Vision is een Duits duo dat bestaat uit Steffen Keth en Thomas Adam. De band begint in 1988 als een kwartet dat zich toelegt op electro-pop. Aan het eind van de jaren ’90 gaat de band een meer experimentele koers varen en dit leidt tot spanningen binnen de inmiddels tot een trio gereduceerde band. Medeoprichter Markus Gansert verlaat de band en Keth en Adam gaan als duo verder. Na de wat meer experimentele fase gaat de muziek van De/Vision de laatste tijd weer richting electro-pop.

Sinds 1994 heeft De/Vision ongeveer elke anderhalf jaar een plaat uitgebracht en de nieuwste heet Noob. Deze titel komt uit het computerjargon en staat daar voor groentje. De reden dat deze titel werd gekozen is het feit dat Noob het eerste album is dat werd opgenomen met producers duo Shumann & Bach. Eerder nam De/Vision met hen al het nummer ‘Love Will Find A Way’ op voor de in 2006 verschenen verzamelaar Best Of De/Vision. Die samenwerking beviel zo goed dat ze nu dus een heel album met het duo hebben gemaakt.

Zoals gezegd gaat de muziek van De/Vision op de laatste albums weer meer richting electro-pop. Voor de mensen die dit niet zoveel zegt: op Noob klinkt De/Vision eigenlijk gewoon als een kloon van Depeche Mode. Toegegeven, de beats zijn soms wat harder en sound is vaak net iets minder donker, maar verder klinkt De/Vision precies als de band van Dave Gahan. Nu klinkt dit misschien niet direct als een aanbeveling, aan de andere kant is het voor Depeche Mode-fans zeker de moeite waard om Noob even te checken. De muziek op het album mag dan niet zo origineel zijn, goed is ze over het algemeen wel.

Nummers als ‘What You Deserve’, ‘Living Fast Dying Young’ en afsluiter ‘The Enemy Inside’ zijn bijvoorbeeld erg goed. Dit geldt ook voor de rustige nummers ‘Deep Blue’ en ‘See What I See’. Ook de nummers ‘Death Of Me’ en ‘What It feels Like’, die naast de duidelijke Depeche Mode invloed ook wat invloeden uit de dance laten horen zijn erg sterk. Het beste nummer van Noob is echter het ontzettend jaren 80 klinkende ‘Life Is Suffering’.

Noob bevat een aantal zeer sterke nummers en weinig zwakke momenten. Het belangrijkste minpunt is uiteraard het gebrek aan een eigen sound, maar wie Depeche Mode goed vindt, zal De/Vision waarschijnlijk ook wel kunnen waarderen. Om in de stijl van Tonny Eijk vroeger bij Klassewerk te blijven: een 4 voor originaliteit en een 8 voor de uitvoering. Samen toch een voldoende.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:De/Vision Label:Sony Music
Elan Mehler Quartet - Scheme

Elan Mehler Quartet - Scheme for ThoughtDe naam Elan Mehler zal niet direct het spreekwoordelijke belletje doen...

Hello Goodbye - Zombies! Vampires!

HelloGoodbye - Zombies! Aliens! Vampires! Dinosaurs! Een jaar geleden werd het debuutalbum van Hellogoodbye al in Amerika...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT