RECENSIE: Party Dozen - The Real Work

Party Dozen
recensie cijfer 2022-10-16 Party Dozen is het geesteskind van Kirsty Tickle en Jonathan Boulet. Het vanuit Sydney opererende duo werkt vanuit improvisaties toe naar basale songstructuren als vehikel voor hun noise uitbarstingen. Na een hele reeks singles en EP’s is het tijd voor album nummer drie, met de passende titel The Real Work.

Kirsty Tickle speelt saxofoon en doet dat alsof haar leven er vanaf hangt. Ook levert Tickle enkele (sporadische) vocale bijdragen aan het album. Jonathan Boulet, van huis uit percussionist, neemt de rest van het instrumentarium voor zijn rekening.

Bij de eerste, drone-achtige gitaarklanken van openingstrack ‘The Iron Boot’ denk je als luisteraar met een duistere doom band te maken te hebben. De drone klanken groeien langzaam uit tot een snoeiharde gitaarriff en worden daarbij vergezeld van heavy drumwerk en onheilspellende saxofoonuitbarstingen. Een perfecte en overtuigende opener.

Op ‘Macca The Mutt’, onverstaanbaar gezongen door Kirsty Tickle en met een hoofdrol voor haar saxofoon, krijgt Party Dozen vocale bijstand van beroemde landgenoot Nick Cave: I got a mutt, I got a mutt, I got a mutt, got a mutt, got a mutt called Macca!.

‘Earthly Times’ heeft een jazzy en oosters sfeertje dat in de buurt komt van de meer gepolijste sound van een band als Morphine. ‘The Big Quit’ is een iets minder boeiende, repetitieve track. ‘Major Beef’ is dan weer gebaseerd op een onweerstaanbare baslijn. De overstuurde (orgel)klanken zorgen daarbij voor een loom sixties sfeertje.

Op afsluiter ‘Risky Behaviour’ krijg je het gevoel dat Party Dozen de luisteraar in verwarring wil achterlaten. De soepele klanken van het drumwerk, de warme synths en de zwoele saxofoon vormen de ideale soundtrack voor een soft-erotische film. De beelden van naar aanrakingen smachtende lichamen en satijnen lakens mag je er zelf bij bedenken.

De wall of sound die Party Dozen op The Real Work weet te produceren, laat een verpletterende indruk achter. De stilistisch afwijkende afsluiter wakkert het verlangen naar meer sonisch geweld alleen maar verder aan!
Recensent:Bart Slaats Artiest:Party Dozen Label:Grupo Records
Cover Bongloard - People Overreacting To My Behaviour

Bongloard - People Overreacting To My Behaviour People Overreacting To My Behaviour is het langspeeldebuut van het Utregse...

Cover The Frontlines - What If War

The Frontlines - What If War The Frontlines vliegen online onder de radar. Ze moeten het vooral hebben...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT