RECENSIE: Bret McKenzie - Songs Without Jokes

Bret
recensie cijfer 2022-10-18 Bij Bret McKenzie gaat er niet direct een lampje bij ondergetekende branden.
Bret McKenzie is een singer-songwriter uit Nieuw Zeeland. Bij singer-songwriters denk je al gauw aan zang en gitaar, maar deze plaat is ruim voorzien van pakkende nummers met Hammond, drums, gitaar, koperwerk, synths en meer. De titel Songs Without Jokes verwijst naar het muzikale komedie duo Flight of the Conchords wat hij samen met Jemaine Clement vormt. Songs Without Jokes is eigenlijk Bret zijn eerste soloplaat onder zijn eigen naam. Muziek is Bret zijn passie en bekend werd hij met zijn muzieksupervisor rol bij de twee Muppets films. ‘Man Or Muppet’ komt van zijn hand, waar hij een Academy Award voor ontving.

Songs Without Jokes is een plaat met serieuze onderwerpen. ‘This World’ gaat bijvoorbeeld over de toestand in de wereld en ‘If You Wanna Go’ is een serieuze constatering binnen een relatie die van alle kanten beschreven wordt. ‘Carry On’ gaat over het leven. Je gaat gewoon verder met het leven wat er ook gebeurt. ‘A Little Tune’ is een liedje voor zijn liefje wat een Randy Newman song zou kunnen. Diezelfde sfeer horen we in ‘I Love LA’ dat echt een Los Angeles sound uit de jaren 70/80 heeft.
De plaat sluit af met ‘Crazy Times’ dat over covid gaat. Alles is leeg en verlaten er rest niks anders dan “Tonight I’m staying home”.

‘Dave’s Place’ is het hoogtepunt van de plaat. De piano staat hier veelal centraal en het poppy gladde geluid doet denken aan Matt Simons. Het klinkt verzorgd en zit lekker in elkaar. De plaat is gemaakt om lekker van te genieten in je luie stoel. Luister naar ‘Up In Smoke’ en je hebt de kern van de plaat te pakken. Warme stem, melancholie en fraaie composities. Yacht pop pur sang. ‘Here For You’ is een ander hoogtepunt. Het bevat lekkere warme vocalen en een warme boodschap “Baby i’m here for you”.

Songs Without Jokes is een zeer onderhoudende plaat die vakkundig gemaakt is en prettig weg luistert. Wat dat betreft is het een ideaal Sinterklaascadeau dat je aan iedereen kunt geven. Kun je de plaat eerst nog lekker zelf luisteren. Grote kans dat je het dan voor jezelf gaat inpakken omdat je er geen afscheid van kunt nemen.
Recensent:René Obdeijn Artiest:Bret McKenzie Label:Subpop
Cover Stephen Mallinder - Tick Tick Tick...

Stephen Mallinder - Tick Tick Tick... Stephen Mallinder vormde ooit het duo Cabaret Voltaire met zijn muzikale...

Cover Death Bells - Between Here And Everywhere

Death Bells - Between Here And Everywhere Laten we het over een andere boeg gooien, moeten de Australiërs Will Canning...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT