RECENSIE: Pinegrove - 11:11

Pinegrove
recensie cijfer 2022-08-12 Pinegrove is een rockband uit New Jersey ( Verenigde Staten), opgericht in 2010 door zanger/gitarist Evan Stephens Hall en drummer Zakk Levine. Voor de albumopnamen en liveshows worden er dan nog wat andere muzikanten ingevlogen. De titel van haar vijfde album is 11:11, wat natuurlijk een nogal cryptische titel lijkt, maar dat misschien ook wel gewoon slaat op het feit dat de aankondiging dat er een album aan zat te komen op 11 november werd gedaan. Enfin, geef er uw eigen invulling aan. Het album is voor een deel opgenomen in de Levon Helm Studios in Woodstock. Kenners leggen dan ook ongetwijfeld de link naar The Band, waarvan Levon Helm de drummer en zanger was. Daarom is het ook niet heel toevallig dat ‘Let’ wel wat geïnspireerd lijkt te zijn door The Band.

Tekstueel put de activistisch ingestelde Hall zijn inspiratie uit de natuur, ondanks dat hij, zoals hij zelf aangeeft, behoorlijk gefrustreerd is door de politiek, raciale kwesties, coronabeleid en de manier zoals we met zijn allen de natuur en het klimaat aan het verkloten zijn. Juist daarom draagt hij graag uit dat de natuur heel mooi kan zijn en dat wij, nietig als we zijn, dit dienen te respecteren. Naast de natuur zingt Hall op 11:11 graag over de genoemde actuele kwesties. Het is de manier van Hall om ons op alle grote problemen in de wereld te attenderen. Behalve door in de teksten los te gaan, zetten Hall en Levine zich ook graag fysiek in voor de goede zaak en doen dat bij diverse projecten en organisaties. Goede muziek met sterke teksten draagt daar ongetwijfeld iets aan bij. Het geeft aan dat bij de heren van Pinegrove het hart op de goede plaats zit. Zo kun je de mensen bereiken die misschien wel helemaal geen nieuws kijken en vaak volkomen onverschillig zijn.

Maar terug naar de muziek: Naast de kleine tic van The Band heeft Pinegrove wel meer invloeden in haar muziek, die wordt omschreven als een mix van emo en alt-country. Het gebruik van banjo en pedal steel zorgt er voor dat de country invloeden wel degelijk aanwezig zijn, maar ook weer niet al te veel. Sterker nog, de vrij lange openingssong ‘Habitat’ lijkt wel iets van een kruising tussen Smashing Pumpkins en Radiohead, mede door de temerige en wat nasale stem van Evan Stephens Hall. Zeker geen slecht begin van het album, dat met het snelle licht punky ‘Alaska’ een sterk vervolg krijgt.

Wat verder op het album verslapt de aandacht wat, omdat de songs soms wat zeurderig, worden, zoals ‘Respirate’ dat ook wel dat lichte Smashing Pumpkins sausje heeft, maar dan net die spanning van de openingssong mist. Het neemt niet weg dat Hall en Levine en hun Pinegrove met 11:11 weer behoorlijk sterk voor de dag komen en nu het ei gelegd is, weer lekker door kunnen gaan met hun activisme.
Recensent:Jan Didden Artiest:Pinegrove Label:Rough Trade Records
Cover Rolling Blackouts Coastal Fever - Endless Rooms

Rolling Blackouts Coastal Fever - Endless RoomsAls wat werkt, ineens niet zo boeiend meer is. Is het dan te veel van...

Cover Khruangbin - Texas Moon

Khruangbin & Leon Bridges - Texas Moon Na het succes van Texas Sun brengen de instrumentale rockband Khruangbin...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT