RECENSIE: Marvara - High On Fire

Marvara
recensie cijfer 2022-02-13 Marvara is een folkband rond de Belgische Marieke van Ransbeeck. Marieke bespeelt verschillende soorten doedelzakken, zoals de Vlaamse doedelzak, Zweedse doedelzak en de Baroque musette. Behalve Marieke bevat de band vier andere muzikanten; de Denen Villads Hoffman (citer, gitaar en viool), Frederik Mensink (contrabas), de Zweedse percussionist Marten Hilborn en haar landgenote Hilke Bauweraerts op de diatonische accordeon (ook wel, minder vleiend, trekzak genaamd). Als kind werd Marieke al verliefd op folk, waardoor ze later een studie, 'Nordic Master in Folk’ volgde en voor die studie de folk in de Scandinavische landen bestudeerde. Tijdens die studie heeft ze de muzikanten ontmoet met wie ze Marvara vormt.

High On Fire is het eerste album van het vijftal en, zoals de bovenstaande introductie al doet vermoeden, hebben we te maken met een muziekstijl die, kort door de bocht, ook wel partyfolk wordt genoemd. Kenmerk is dat de muziek zeer wel uitnodigt tot meebewegen, maar dan wel op het moment dat je daarvoor in een bepaalde stemming bent gebracht op een zonnig feestje. Kaal, op de koptelefoon, in een kille januarimaand komt het niet helemaal over.

Handelsmerk van de muziek van Marvara zijn de doedelzakken van Marieke die behoorlijk dominant aanwezig zijn. Daardoor ben je na dat ruime halve uurtje wel weer even ‘uitgedoedeld’. Gelukkig zijn dit soort doedelzakken nog lang niet zo overheersend als de, meest bekende, Schotse variant. Daarom ook is het vol te houden en horen we negen vlotte, overwegend instrumentale, folktracks die vaak dansbaar zijn. Vocalen beperken zich tot hier en daar wat kreten, wat gelaagde folkzang in ‘Danish Party Vibes’ en een soort kinderraps in ‘Chokolade Pandekage’. Verder is de contrabas dominant aanwezig in ‘Waltz For Rene’, waarin de doedeltjes even wat meer rust krijgen.

Het internationale karakter van de muziek krijgt uiting door titels als ‘Underground Schottisch’, ‘Danish Party Vibes’ en ‘Devil’s Polska’. Echt lekker dansbaar en opzwepend zijn ‘Chokolade Pandekage’ en ‘Polka Battle’ dat we misschien wel kunnen omschrijven als ‘housefolk’. Het maakt duidelijk dat Marvara een band is die aanstekelijke, energieke folk maakt die je zin in een feestje geven. Waarschijnlijk blijft de muziek dan prima overeind en heb je een topavond.
Recensent:Jan Didden Artiest:Marvara Label:Xango Music
Cover All The Luck In The World - How The Ash Felt

All The Luck In The World - How The Ash FeltDrie vrienden en een zwik instrumenten. Meer lijkt er voor All The Luck In...

Cover Yard Act - The Overload

Yard Act - The Overload Yard Act is een postpunk/no wave band uit Leeds, Engeland, die bestaat uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT