RECENSIE: The Oscillation - Untold Futures

Oscillation
recensie cijfer 2022-03-14 Op 23 augustus 2020 overleed Tom Relleen op 42-jarige leeftijd aan maagkanker. Hij was de helft van het Londense experimentele duo Tomaga. Daarnaast werkte hij meer dan vijftien jaar samen met Demian Castellanos in een tweetal projecten. Net voor zijn dood kon het enige album van het project Autotelia, I, in alle haast worden uitgebracht, zodat hij dat nog kon meemaken. Onder de naam The Oscillation brachten zij sinds 2007 zeven studioalbums uit. Nu is daar Untold Futures, de eerste uiting van die band sinds het overlijden van Relleen. Het album wordt aan hem opgedragen, met de mededeling “Hope you can hear it…”

Daar hoeft Castellanos (zang, gitaren, synthesizers) niet bang voor te zijn. Samen met sessie-drummer Tim Weller en drummer/percussionist Jem Doulton weet hij zoveel lawaai te maken dat het tot ver in het heelal te horen zal zijn. Daarbij komt dat de band op de CD-versie drie ambient versies heeft toegevoegd, die - in tegenstelling tot wat je verwacht - eindeloos lang en hard door alles heen gaan.

Het raamwerk van het album bestaat uit vijf nummers die Castellanos opgenomen en gemixt heeft in de Xibalba Studios (London). Ook al zijn zij afzonderlijk opgenomen in de periode van 2019-2021, je hoort dat de muziekstukken aan elkaar gerelateerd zijn. Opener ‘Dilated Mind’ zet direct de toon: de rondzingende zang met dronelagen, waarbij de zware drum vanuit de achtergrond de bas laat binnenkomen, zal een vaste recept blijken te zijn. De galmende gitaar zorgt voor de nodige psychedelische chaos. Op ‘The Inner Void’ is eenzelfde structuur te beluisteren.

De variatie komt met ‘Forever Knowing’, dat begint met een simpel tokkelende gitaar, maar al snel tot hypnotiserende kraut-rock verwoordt. Hierbij is het een basriff, die halverwege vanuit het niets verschijnt, die het geheel in gijzeling houdt. De opbouw van ‘Heart Of Nowhere’, waarbij beide drummers aan de slag mogen, houdt het geheel spannend en duister. Je hebt het gevoel dat er op elk moment iets vreselijks gaat gebeuren. Afsluiter ‘Obscured’ is het meest toegankelijke, melodieuze, nummer en lijkt te duiden op de wederopstanding van de band.

The Oscillation durft het aan om hun eigen geluid weer eens te laten horen. De feedback van de gitaren wordt samengebracht in de door drone overheersende synthesizerlagen. De basrifjes en eenvoudige drumritmes dienen er slechts toe dat menig luisteraar iets van een melodie kan ontdekken. De drie bonus ambient mixes van ‘The Inner Void’, ‘Dilated Mind’ en ‘Heart Of Nowhere’ zijn iets teveel van het goede. Wie wil er nu in een hypnose belanden waar je pas na 72 minuten uit kunt ontsnappen? Desondanks, gebaseerd op de vijf originele nummers, is het wel fijn dat Castellanos zijn ‘mojo’ weer heeft gevonden. Relleen kan tevreden meeluisteren…
Recensent:Hendrik Goos Artiest:The Oscillation Label:All Time Low
Cover Aesop Rock X Blockhead - Garbology

Aesop Rock X Blockhead - Garbology Garbology is de studie van de hedendaagse cultuur en maatschappij,...

Cover The Kernal - Listen To The Blood

The Kernal - Listen To The Blood Wat doe je als je een stijlvol rood pak vindt in het ouderlijk huis, na het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT