RECENSIE: Dean Blunt - Black Metal 2

Blunt
recensie cijfer 2022-02-02 Muzikant en producer Dean Blunt (echte naam: Roy Nnawuchi) vormde samen met Inga Copeland het uit de hand gelopen project Hype Williams waarmee ze hun muzikale experimenten aan de man brachten. Maar Nnawuchi brengt sinds 2011 ook platen uit onder zijn pseudoniem Dean Blunt.

Black Metal 2 is een vervolg op Black Metal uit 2014. Ook voor dit album zocht Blunt de samenwerking met een vrouwelijke partner. Net als op het eerste deel zorgt de dromerige stem van de Schotse folkzangeres Joanne Robertson een mooi contrast met de donkere vocalen van Blunt.

Blunt laat zijn muziek niet makkelijk in een hokje plaatsen. Zijn aversie hiertegen is zo groot dat hij het categoriseren van muziek gelijk stelt aan racisme. Toch de moeite waard om een voorzichtige poging wagen. De muziek op Black Market 2 bevat zowel elementen van pop als avant-garde. De muzikale begeleiding is minimalistisch en heeft een vervreemdend effect in combinatie met de sonore baritonstem van Blunt die met zijn praatzang meer weg heeft van een rapper dan van een zanger. De lieflijke zangstem van Robertson zorgt voor licht en lucht op het album.

Het met strijkers opgeleukte ‘Vigil’ opent de plaat. Op de momenten dat alleen de klassieke begeleiding en de zangstem van Robertson te horen zijn, doet het nummer denken aan de serene muziek van This Mortal Coil. Tweede nummer ‘Mugu’ is een laidback hiphop track. De ontstemde gitaren op ‘Dash Snow’ neigen naar shoe gaze.

Op ‘Nil By Mouth’ lijkt Blunt zijn kind(-eren) toe te spreken: ”Daddy’s broke, what a joke, the future’s bleak…….daddy’s broke, up in smoke”. Op ‘La Raza’ zijn de piepende banden van een auto in een verlaten parkeergarage te horen als de Heer zelf achter het stuur kruipt: ”…..and Jesus take the wheel”.

‘Astro’ is een donkere avant-gardistische instrumental. ‘Woosah’, ook een instrumental, en klinkt met zijn gitaarklanken een stuk lichter. Op afsluiter ‘The Rot’ bezingt Blunt het rottingsproces van een zieltogende relatie: ”I told you to leave, but you never do it”.

De minimalistische aanpak op Black Metal 2 pakt aardig uit, al vraagt het album wel om de nodige luisterbeurten. Met een speelduur van amper 26 minuten is dat geen grote opgave.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Dean Blunt Label:Rough Trade Records
Cover The Kernal - Listen To The Blood

The Kernal - Listen To The BloodWat doe je als je een stijlvol rood pak vindt in het ouderlijk huis, na het...

Bummer

Bummer - Dead Horse Met Holy Terror slaagde Bummer er met groot gemak in om in het linker...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT