RECENSIE: Billy F Gibbons - Hardware

Gibbons
recensie cijfer 2021-07-18 Nieuwe muziek van de Texaanse woestijnrockers ZZ Top is er voorlopig nog niet. Het laatste album komt uit 2012. Frontman Billy F Gibbons heeft echter in zijn eentje de smaak te pakken. Sinds 2015 is Hardware zijn derde soloalbum. Na eerdere experimenten grijpt Billy terug op zijn hoogtijdagen en maakt een plaat die net zo goed van ZZ Top had kunnen zijn.

Voor Hardware dook Billy F Gibbons diep de woestijn bij Californië in. Hij krijgt hulp van drummer Matt Sorum (o.a. Guns ’n Roses), gitarist Austin Hanks (o.a. Lynyrd Skynyrd) en de bluesdames van Larkin Poe.

Dat Hardware, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het salsa-album dat Gibbons in 2015 uitbracht, geen echte verrassingen bevat stoort geen moment. ‘Shuffle, Step & Slide’ is een lekkere boogie die naadloos in het ZZ Top oeuvre past. Het basisritme stampt stevig. De gitaren janken lekker. De rauwe stem van Gibbons geeft net het laatste duwtje. Vervolgens is ‘Vagabond Man’ een wat tragere ballade. Met keyboard en een langzaam jankende gitaar is ook dit een liedje dat we bij ZZ Top wel vaak gehoord hebben. Samen met bluesdames Larkin Poe is ‘Stackin’Bones’ een wat meer verrassend rock ’n roll nummer. Echt mis gaat het nergens, behalve wellicht op de poging om tex-mex nummer ‘Hey Baby, Que Paso’ in het ZZ Top jasje te gieten.

Hardware is daarmee een degelijke plaat voor iedereen die smachtend op nieuw ZZ Top werk zit te wachten. Het is duidelijk dat Billy F Gibbons veel plezier heeft gehad met het opnemen van deze twaalf liedjes en zwak wordt het nergens. Echt vernieuwend en verrassend is Hardware helaas niet. Het album voegt daardoor helaas weinig toe aan de rest van het oeuvre van de Texaanse rockers.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Billy F Gibbons Label:Concord
Cover While She Sleeps - Sleeps Society

While She Sleeps - Sleeps SocietyDe Britse metalcore-formatie While She Sleeps maakt een bijzondere...

Cover Wolf Alice - Blue Weekend

Wolf Alice - Blue Weekend Een boek beoordelen we niet op de kaft. Een band niet op zijn naam. Bij deze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT