RECENSIE: Mummy's A Tree - New Song

Mummy
recensie cijfer 2021-11-06 Mummy’s A Tree, is een band uit Nijmegen die inmiddels al vijfentwintig jaar bestaat. Sinds 1996 hebben de heren vijf albums uitgebracht, met nu nummer zes: New Song. Dit album kwam tot stand door middel van een succesvolle crowdfunding actie: het leverde de financiële middelen op om in een beroemde studio te gaan werken; de Hansa Studio in Berlijn. De band vertrok naar de Duitse hoofdstad, nog net voor de wereldwijde lockdown roet in het eten kon gooien. En wat kunnen we in deze tijden wel gebruiken? Juist, hoop, en dat is dan ook hoe de mannen hun zesde album omschrijven: een plaat van hoop.

De artwork van New Song is sober en direct. Zanger Stefan van den Berg kijkt je indringend aan, shirtloos en met een zwarte achtergrond. Totaal geen fratsen, en daar ligt het bruggetje naar de sound op New Song. Want zo rauw en eerlijk als van den Berg op de cover staat, zo klinkt ook dit zesde album van de band, behoorlijk recht door zee zonder iets te verbloemen. En ondanks het feit dat de carrière al vijfentwintig jaar omvat, kunnen de heren nog experimenteel klinken en tegelijkertijd zeker zijn van hun zaak. Het experimentele uit zich vooral in het wisselende karakter van de tracks. Klein en misschien zelfs enigszins kwetsbaar tot zelfverzekerd en groots. Mummy’s A Tree klinkt op het zesde album als een rockband, maar ook als een singer-songwriter, met hoorbaar, vijfentwintig jaar ervaring.

Een constante factor op deze plaat is de elektrische gitaar die overal een prominente en scherpe rol vervult. Hoewel het instrument weliswaar de hoofdrol speelt, overheerst het nergens de vocalen van Van Den Berg. Beide elementen versterken elkaar en lijken elkaars energie te volgen. Op een semi-ballad als ‘All My Thoughts’ zijn de vocalen klein gehouden en veroorzaakt de gitaar dus ook geen uitschieter. Wat dit betreft is New Song goed in balans, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Neem bijvoorbeeld de titeltrack waarop scherp gitaarspel toch echt dominant aanwezig is. Het gaat hier weliswaar niet ten koste van de vocalen, want die maken simpelweg de ruimte voor het vurige gitaarspel. De composities zijn hierdoor altijd in een aangenaam evenwicht. Wat mooi is om te horen, is dat een gevestigde band zich nog altijd opnieuw probeert uit te vinden. Mummy’s A Tree zit (gelukkig) niet vastgeroest aan een specifieke sound, en laat dit nu net iets zijn wat de luisteraar zowel kan aantrekken als afstoten.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Mummy's A Tree Label:King Forward Records
Cover The Arthurs - Glass

The Arthurs - Glass The Arthurs is een Nederlandse indierockband rondom multi-instrumentalist...

Cover Ashe - Ashlyn

Ashe - Ashlyn Moet je musical-muziek eigenlijk wel benaderen als pop? Die vraag komt op als...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT