RECENSIE: Current Joys - Voyager

Current Joys
recensie cijfer 2021-08-11 Current Joys is één van de vele projecten van Nick Rattigan. De Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist (Nevada, 1992) is ook actief als zingende drummer in indieband Surf Curse en daarnaast opereert Rattigan in/als Tele/Visions.

Current Joys timmert sinds 2013 aan de weg. Voyager heet het nieuwe album dat uitkomt op Secretly Canadian. Het album opent sterk met de songs ‘Dancer In The Dark’ en de tranentrekker ‘American Honey’ waarop Current Joys klinkt als een wonderlijke combinatie tussen The Cure en The Gaslight Anthem. Ook op ‘Altered States’ is de echo The Cure hoorbaar aanwezig, terwijl ‘Naked’ meer neigt naar de sound van één van die andere eighties band: The Sound.

‘Breaking The Waves’ klinkt bijna als een eerbetoon aan jaren negentig bands Buffalo Tom en Dinosaur Jr., maar dan wel zonder de gruizige gitaarsound van die laatste band. ‘Big Star’ is een fraaie ballad waarop Rattigan zichzelf begeleidt op akoestische gitaar en piano.

Rattigan weet dit niveau niet het hele album (zestien tracks) vast te houden. Vanaf ‘Amateur’ zakt de plaat behoorlijk in, met als dieptepunt de mierzoete ballade ‘Rebecca’. Dit had zomaar een wereldhit kunnen zijn van The Goo Goo Dolls (remember ‘Iris’?).

De Boys Next Door (Nick Cave) cover ‘Shivers’, met de dodelijke openingszin: ”I’ve been contemplating suicide, but it really doesn’t suit my style”, is nog wel een dappere (maar bijna onmogelijke) poging om de kwaliteit van het origineel te benaderen.

Op de tweede helft van het album grossiert Current Joys vooral in anonieme indiepop. Het zou van willekeurig (w)elke band in het genre kunnen zijn. Als deze nummers worden geskipt, dan blijft er een album over met zes prima eigen songs en één aardige cover. Kill your darlings luidt het advies dan ook aan Rattigan voor zijn volgende plaat als Current Joys.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Current Joys Label:Secretly Canadian
Cover Sophia Kennedy - Monsters

Sophia Kennedy - MonstersDe titel Monsters staat in onregelmatige hanenpoten op de cover gesmeerd....

Cover Fiddlehead - Between The Richness

Fiddlehead - Between The Richness ”I carry your heart with me, I carry it in my heart, I am never without it,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT