RECENSIE: Ruud Bos - De Fabriek

Fabriek
recensie cijfer 2021-04-29 De coördinator van de recensieafdeling moet enorm flauwe humor hebben. Leuk hoor, Ruud muziek laten recenseren van een andere Ruud. Ondergetekende mag de schoenveters van de Amsterdamse componist Ruud Bos niet eens strikken. Zoek de immense lijst van titels waarbij Bos muziek componeerde of arrangeerde maar op. Het lijkt of hij betrokken is bij alles wat vanaf de jaren zestig scoorde op het gebied van theater, films en series. En hij componeerde ook nog muziek voor attracties in de Efteling. De 85-jarige werd niet voor niets in 1996 onderscheiden in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Bos is de orkestrale muziek die hij componeerde voor De Fabriek(1981/1982). De serie van Joop van den Ende, over het wel en wee van een suikerfabriek, had een sterrencast met acteurs als Bram “Sinterklaas” van der Vlugt, Marjan Berk, Gerard Cox, Rudi Falkenhagen, Paul van Gorcum, Jeroen Krabbé, Maarten Spanjer en Hugo Metsers. Geen wonder dat het miljoenen kijkers trok en een Gouden Televizier-Ring won.

In het kader van de veertigste verjaardag van De Fabriek brengt 678 Records een opgepoetste soundtrack uit. Compleet met demoversies en een fotorijk boekje, waarin Bos, Joop van den Ende en Marc Broer, die de soundtrack digitaliseerde en opnieuw mixte, aan het woord komen.

Van den Ende wilde voor zijn serie een leader die bij de eerste noten al zouden doen verlangen naar spanning, liefde en strijd. ”Ik verwacht een HIT, Ruud!”, voegde hij daaraan toe. Wanneer je het resultaat hoort, is Bos daar met zijn overrompelende ‘Sugar’ ruimschoots in geslaagd. In krap anderhalve minuut stap je een wereld van intriges in. En toch was ‘Sugar’ geen zekerheidje. Bos was ten einde raad en besloot zijn vrouw en kinderen te laten kiezen tussen twee thema`s. Dit soort details in het boekje laten zien dat de totstandkoming van deze soundtrack een wereldprestatie is. Zeker omdat het in twee weken werd gecomponeerd en in slechts een dag werd opgenomen.

De soundtrack, afkomstig van de drie originele, analoge 24-sporenbanden, is met 37 tracks wat aan de ruime kant. Zeker de zeven bonustracks zijn voer voor puristen. Maar de tracks, waarvan niet alles de serie haalde, bevatten veel variatie, waardoor het nooit langdradig wordt. We horen vooral jazz, funk en soul. Vaak met een lekkere groove en gedreven slagwerk. De blazerssectie is veelal de dominante partij, ondersteund door de strijkerssectie. Het baswerk is lekker aanwezig, net als de Fender Rhodes. Hierbij moet een compliment worden gemaakt voor het heldere en warme geluid van het album, wat grotendeels voortkomt uit het vakmanschap van de verantwoordelijken voor de opnames uit 1981.

Hoogtepunten zijn naast ‘Sugar’, het groovy ‘At Labour’ en ‘New Energy’ (met geweldige dwarsfluitsolo), het zinderende ‘Rave-Up’, het ingetogen ‘Longing’, het meeslepende ‘Steadfast’, het zwoele ‘Sexy Music’ en het beklemmende ‘Jack`s Death’.

Voor de liefhebber van filmmuziek is De Fabriek een absolute must. Dit pareltje laat horen dat iconische filmmuziek ambachtelijk werk blijft. Bovendien wordt er met deze release een uniek stukje Nederlandse televisiegeschiedenis opnieuw belicht, en behouden.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Ruud Bos Label:678 Records
Lonnie

Dr. Lonnie Smith - Breathe In een knotsgekke tijd als deze, waarin iedere vorm van contact met onze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT