RECENSIE: Tip Jar - One Lifetime

Tip Jar
recensie cijfer 2021-05-17 Wellicht zonder het zelf zo bedoeld te hebben is het vijfde album van Tip Jar een heuse troostplaat geworden. Sinds hun debuut Back Porch [2014] zijn Bart de Win en Arianne Knegt het centrale duo dat ons een mengsel van americana, blues en zelfs enig bluegrass op geheel eigen wijze voorschotelt. Het oorspronkelijke plan was om One Lifetime in Texas op te nemen, maar dit werd uiteindelijk logischerwijs geschrapt. De bijdragen van hun Amerikaanse vrienden Walt Wilkins, Ron Flynt en Bill Small werden digitaal aangeleverd en op natuurlijke wijze in de nummers verwerkt door Eric van de Lest van opnamestudio Daltoon (Eindhoven).

Diezelfde Van de Lest speelt drums op het album, en bij enig doorgraven blijkt Tip Jar nog meer gast(artiest)en te hebben aangetrokken. Zo is daar Harry Hendriks op gitaar, ukelele, banjo en mondharmonica en Tonnie Ector op contrabas. BJ Baartmans zorgt voor een bijdragen op dobro en mandoline. Een eenmalige bijdrage wordt geleverd door Joost van Es (bluegrass viool op ‘Kiss Me’), zanger Baer Traa (op ‘Falling Angel’), Harold Spaan op tuba en Gilad Alzman op klarinet (‘The Right Words’). Bart de Win bespeelt zelf piano, melodica wurlitzer en accordeon voor de nodige variatie. Zijn improvisatie van ‘Tulpen Uit Amsterdam’ geeft ‘Amsterdam Rain’ net dat beetje extra weemoed.

Toch kunnen de verschillende muzikanten en de verscheidenheid aan muzikale invloeden de gezapigheid van het geheel niet teniet doen. En zij doen allemaal zo hun best! Er is soul (‘Best Year Of Your Life’, ‘Tell Me Something’), americana (‘Go To Get Lucky’) en zelfs een wals (‘Dreamer’s Dream’). Voor ieder wat wils zou je zo zeggen. Misschien is dat ook juist het probleem: ondanks de veelzijdigheid springt het collectief nergens uit de band en kabbelt het album braaf voort. Daar zal niet iedereen zich aan storen, maar het moge duidelijk zijn dat dit een bepaald luisterpubliek vereist.

De zachtroze en lichtgele pastelkleuren, van het overigens prachtig vormgegeven artwork, van het album geven het al weg: dit is een mierzoet album. Het zal vooral de belegen luisteraar doen opfleuren en wie gunt hen dit nu niet in deze toch wat vervelende dagen?
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Tip Jar Label:Coast To Coast
Cover Johnny Mastro & Mama's Boys - Elmore James For President

Johnny Mastro & Mama's Boys - Elmore James For PresidentNew Orleans is ongetwijfeld een van de bekendste steden waar het de oorsprong...

Vida

Bonny Vida - Qué Bonito Es Met een combinatie van Ierse en Spaanse muziek is de band Bonny Vida , vrij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT