RECENSIE: Chad VanGaalen - World`s Most Stressed Out Gardener

Chad
recensie cijfer 2021-04-20 De eigenzinnige Canadese kluizenaar Chad VanGaalen knutselt normaal gesproken op zijn spreekwoordelijke zolderkamertje aan zijn lo-fi muziek. Voor zijn nieuwe album World’s Most Stressed Out Gardener lijkt Chad VanGaalen te zijn uitgeweken naar zijn moestuin: dertien songs, onbespoten en ready to eat.

Chad VanGaalen maakt naïeve, licht psychedelische popliedjes met een folky inslag, een zonnig karakter, voorzien van zijn kenmerkende, onvaste stemgeluid. Het repertoire van Syd Barrett vormt daarbij een aardig referentiekader. Chad VanGaalen speelt en zingt alles zelf in. Van gitaar, drums, percussie en synths tot fluit, cello, clarinet en allerhande zelfgemaakte en/of bij elkaar geraapte instrumenten.

De plaat opent met het sprankelende ‘Spider Milk’. De song verandert halverwege in een psychedelische rocksong dankzij een weerbarstig gitaarrifje. De korte interlude ‘Flute Peace’ is een leftover van het oorspronkelijke idee van Chad VanGaalen voor een album met louter fluit muziek. Dat album houden we wellicht nog tegoed. Het instrumentale en ruim vier en een halve minuut durende ‘Earth From A Distance’ is een nogal overbodige Jean Michel Jarre/Vangelis pastiche. Maar gelukkig staat het album niet vol met dergelijke vullers. Het instrumentale ‘Plant Music’ is wel een smaakvol instrumentaaltje met oosters aandoende cello klanken. Ook in de poprocksong ‘Nightwaves’ zijn subtiele oosterse klanken verwerkt.

De meest verrassende track is ‘Inner Fire’. De kille song is krautrock meets Suicide. De uptempo rocksong ‘Nightmare Scenario’ neigt dan weer meer naar de rammelpop van The Modern Lovers. Op het hilarische ‘Samurai Sword’ is Chad VanGaalen wanhopig op zoek naar zijn kwijtgeraakte Samoerai zwaard: ”Has anybody seen a Samurai sword?, I think I left it leaning up beside the outhouse door”.

Dankzij zijn avontuurlijke geest is Chad VanGaalen er met World’s Most Stressed Out Gardener in geslaagd een gevarieerde oogst uit zijn denkbeeldige moestuin te plukken. En dat levert een licht verteerbaar album op. Bon appetit!.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Chad VanGaalen Label:Subpop
Fruit B

Fruit Bats - The Pet ParadeHet klinkt als een weerziensbegroeting na een lange periode waarin albums...

Cover Alan Vega - Mutator

Alan Vega - Mutator Als er een hiernamaals is, dan zit Alan Bermowitz zich waarschijnlijk te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT