RECENSIE: Aiala - 2021: An Earth Oddity

Aiala
recensie cijfer 2021-04-12 Aiala, afkomstig uit het zonnige Spanje, brengt haar tweede plaat genaamd 2021: An Earth Oddity uit. De plaat start met ‘Fuzz’. Een feestnummer met lekkere ”new” beats denk je dan! Lekker, maar ‘Fuzz’ stopt veel te snel. Het is slechts een instrumentaal intro. De plaat vervolgt met enige jazzy lome nummers ’Face To Face’ , ‘Fighting & Learning’. Waarbij de stem net niet bij het genre lijkt te passen.

Vervolgens doet ‘Can You Feel The Fire’, je denken aan Amy Winehouse die ‘Valerie’ zingt. Het ritme en timbre, danwel de frasering kent veel gelijkenissen, maar ook in hoe Amy Winehouse het zingt. De stem van Aiala is wat te vlak voor deze jazzy nummers. Iets te veel doorsnee, maar de lat ligt dan ook wel erg hoog in dit genre, waarbij we in Nederland met Nona en Kovacs al absolute toppers hebben. Wat wel helpt is het volume harder zetten.

Multi-instrumentalist Charlart58 brengt daarna de Spaanse feel en sound van Manu Chao er bij. En dat smaakt! Charlart58 is de producer en muzikale begeleider op veel nummers en werkte tevens veel samen met Manu Chao. Dat geeft een prettigere en een zomerse sound en feel bij de nummers. Waarna direct het hoogtepunt ‘Always Want More’ volgt. Hierop zingt Aiala naar een climax toe, terwijl de harmonica heerlijk gedoseerd wordt neergezet, waarmee het de hoofdrol naar zich toe trekt.

Hoe verder het album vordert hoe beter het wordt; bijvoorbeeld doordat meer reggae-invloeden en mooie beats aan de sound worden toegevoegd. Waar ‘Fuzz’ stopte, gaat het op die voet verder met ‘By My Side Baby’ en verleidt Aiala je nog wat verder met ‘Honey’. De plaat wordt daarbij ook steeds dansbaarder. Het tweede hoogtepunt is ‘Live And Power’. Een turn the music up nummer met fraaie vocoder-zang en een heerlijk dansbaar karakter.

Aiala is meer Nenah Cherry dan Amy Winehouse en dat past haar goed. Zeg maar gerust veel beter.2021: An Earth Oddity is een plaat die afgezien van de trage start op elk festival de meute aan het dansen krijgt. Dat Aiala ook wel wat uitstraalt blijkt daarnaast wel uit de prachtige verzorgde hoes en het tekstvel. Er is een rap- look, Amy-look en een dance-look. We kunnen niet wachten om weer los en vrij te gaan met deze 202: An Earth Oddity. Op de muzikale beats van Aiala en Charlart58 gaat dat zeker lukken.
Recensent:René Obdeijn Artiest:Aiala Label:Xango Music
Cover Marble Waves - Marble Waves

Marble Waves - Marble WavesHet zijn vaak de kleine dingen die het hem doen, zo ook met de EP van Marble...

Cover Major Murphy - Access

Major Murphy - Access Het kan niet gemakkelijk zijn om onzekerheden over het vaderschap in teksten...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT