RECENSIE: Sam Mangwana - Lubamba

Lubamba
recensie cijfer 2021-03-07 Sam Mangwana is een Congolese artiest die al veel jaren meedraait. Hij speelde en zong in Afrikaanse bands als TPOK Jazz, African Fiesta en met de African All Stars. Met Lubamba levert Sam Mangwana een zomerse rumbaplaat. Een plaat die swingt. Een plaat gevuld met de positieve energie die we juist nu zo nodig hebben.

Dat begint vanaf de eerste tonen met opener ‘Lubamba’. De voortreffelijke blazers brengen een heerlijke swing en Mangwana neemt de luisteraar mee naar zonnige oorden. Op ‘Felicite’ hoor je dat Sam Mangwana een niet onverdienstelijk zanger is en komt hij in de buurt van mannen als Mory Kanté en Salif Keita. De eerdergenoemde blazerssectie kan soms ook zacht blazen als een aangenaam lentebriesje. Dit maakt van ‘Juventude Actual’ een pareltje. Het nummer is in het Portugees gezongen en Mangwana krijgt hulp van de befaamde Kameroenese saxofonist Manu Dibango. Mangwana laat zelfs de traditionele ritmes samenvloeien met keyboards. Dat gebeurt op ‘Luvuezo’ zeer succesvol.

Sam Mangwana mag geboren zijn in Congo; zijn ouders kwamen uit Angola. De 75 jaar oude zanger laat horen een echte polyglot te zijn. De ritmes zijn Afrikaans, maar de Congolese rumba is doorspekt met invloeden uit de Caraïben. Sam zingt in diverse Congolese talen, maar ook in het Portugees en Frans. Franstalige zang horen we terug op ‘Georget Marcory’. Een pareltje van een nummer dat doet denken aan Bonga, maar waar de bongo’s in combinatie met de goede stem van Mangwana het nummer tot een voortreffelijk geheel maken. In het geheel maakt dat van Lubamba een prachtige plaat gevuld met positieve energie. Met het voorjaar in aantocht, doch een voorjaar waarin we ongetwijfeld nog de nodige COVID-19 beperkingen kennen, is dit een ideale plaat om met een glas wijn van de tuin te genieten.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Sam Mangwana Label:Pias
Cover Szabadság - Ellis Island

Szabadság - Ellis IslandAls je je verdiept in de geschiedenis van het Joodse volk, en met name hun...

Cover Gabriel Garzón-Montano - Agüita

Gabriel Garzón-Montano - Agüita De hoes van Agüita trekt gelijk de aandacht. Op de voorkant van het nieuwe...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT