RECENSIE: Emma Ruth Rundle & Thou - May Our Chambers Be Full

ERRT
recensie cijfer 2021-02-01 Samenwerkingen zijn het leukst als ze onverwachts zijn. Als ze dan ook nog eens goed uitpakken is het helemaal mooi meegenomen. Zo traden Emma Ruth Rundle & Thou in 2019 op Roadburn op. Het optreden op dit prestigieuze festival smaakte blijkbaar naar meer, want inmiddels ligt May Our Chambers Be Full voor ons, het eerste album van dit samenwerkingsverband van de alternatieve folkrockzangeres Emma Ruth Rundle en sludgemetalband Thou.

De uit Louisville, Kentucky afkomstige Rundle is ook bekend van rockbands als Marriages en Red Sparowes en werkt tegelijkertijd aan een solocarrière. Haar eigen muziek is wel wat te vergelijken met die van artiesten als Chelsea Wolfe en Anna Calvi, terwijl het uit Baton Rouge, Louisiana afkomstige Thou bekend staat om haar snoeiharde sludgemetal. De samenwerking pakt bijzonder goed uit. De melancholieke, en soms verleidelijke stem van Rundle past goed bij Thou en de woeste kreten van Bryan Funck. Het geheel doet ook wel wat denken aan wat Cult Of Luna en Julie Christmas op Mariner deden, al zijn op May Our Chambers Be Full klassieke songstructuren helemaal ver te zoeken. Hierdoor klinkt het album in eerste instantie wat stuurloos, maar zodra je je er een paar keer aan over hebt gegeven valt alles op zijn plaats.

De zeven tracks zijn meestal voorzien van een dreinend tempo en loodzware doomriffs. Het geheel klinkt zo getormenteerd en misantropisch dat je na beluistering van May Our Chambers Be Full direct op zoek gaat naar een touw of een geschikte spoorlijn. Elke doorgewinterde droefneus kan hier heel veel plezier aan beleven, vooral als ook nog eens de regen met bakken uit de lucht klettert. Heerlijk! Een enkele keer gaat het tempo even omhoog, zoals in ‘Magickal Cost’, maar om nou te zeggen dat het er daardoor vrolijker op wordt… Nee, en dat willen we ook absoluut niet.

De meest opvallende track is de bijna negen minuten durende afsluiter ‘The Valley’ dat ogenschijnlijk sereen door kabbelt, met een absolute hoofdrol voor Rundle, maar subtiel opbouwt naar een uiterste climax die er na een minuut of zeven intens en verschroeiend inklapt. Deze track is een ware groeibriljant, zonder ook maar iets af te doen aan de andere zes songs die zonder uitzondering bijzonder onderhoudend zijn en waarvan ‘Monolith’ misschien nog wel de meest toegankelijke track is. Maar Thou fans zitten natuurlijk niet op toegankelijke songs te wachten, kom op zeg, daar zijn andere orkestjes voor.

May Our Chambers Be Full is een bijzonder album van artiesten waarvan je niet zou verwachten dat ze zo mooi kunnen samenwerken. Het resultaat is verbluffend. Dit smaakt zeker naar meer en het zou mooi zijn als ze in een post-corona tijd weer eens samen op de planken zouden staan. Tot dan dompelen we ons onder in de intens droevige klanken van dit memorabele album.
Recensent:Jan Didden Artiest:Emma Ruth Rundle & Thou Label:Sacred Bones Records
Cover Domenique Dumont - People On Sunday

Domenique Dumont - People On Sunday People On Sunday is een album uit de aquarium categorie; sommigen kunnen er...

Cover The Mountain Goats - Getting Into Knives

The Mountain Goats - Getting Into Knives Er zijn genoeg redenen om niets te hebben met de Amerikaanse band The...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT