RECENSIE: Sonic Boom - All Things Being Equal

SB
recensie cijfer 2021-02-05 Sonic Boom heeft sinds eind jaren tachtig al een behoorlijke muzikaal cv opgebouwd. Toch is All Things Being Equal pas de tweede soloplaat van Pete Kember onder zijn alias Sonic Boom. Het debuutalbum van Sonic Boom (Spectrum) dateert al van meer dan dertig jaar geleden!

Sonic Boom liet voor het eerst wat van zich horen met Spacemen 3 aan de zijde van zijn muzikale maatje Jason Pierce (Spiritualized). Hun single ‘Revolution’ was een instant classic: ultra traag, repetitief en hypnotiserend. Met een brute, aan The Stooges schatplichtige, gitaarriff.

Op zijn solodebuut uit hetzelfde jaar (1989) werd de hallucinerende gitaarmuziek al voorzichtig gecombineerd met elektronica. Op All Things Being Equal is het louter elektronica wat de klok slaat. Niet echt verrassend als je bekend bent met de muzikale reis die Sonic Boom de afgelopen dertig jaar maakte onder de naam Spectrum en de productionele klussen die hij meer recent deed voor MGMT en Beach House.

Door hoofdzakelijk gebruik te maken van old school synthesizers druipt de moddervette sound van All Things Being Equal uit je speakers. De sound is niet bepaald verfijnd. Geen haute cuisine dus, maar eerder een vette hap. Op openingstrack ‘Just Imagine’ klinkt Sonic Boom als Vangelis die een langzame versie van de jaren zestig evergreen ‘Spirit In The Sky’ doet. ‘Just A Little Piece Of Me’ en ‘Things Like This (A Little Bit Deeper)’ zijn voorzien van hetzelfde muzikale jasje. Op ‘Spinning Coins And Wishing On Clovers’ wordt uit een ander vaatje getapt. De track is een soundscape met gesproken tekstregels die als een mantra worden herhaald: “ Spinning those coins over and over, puttin’ my faith on a four leaf clover”. En voor ‘The Way That You Live’ heeft Sonic Boom zijn integraalhelm opgezet voor een Daft Punk pastiche.

Bij de totstandkoming van het album heeft Sonic Boom zijn instrumentale ideeën uitgewerkt en later van teksten voorzien. Afsluiter ‘I Feel A Change Coming On’ vat het thema van het album mooi samen: ”I see dark clouds again, I hope it’s only bringing rain”.

All Things Being Equal bevat een paar aardige songs maar als geheel is het album geen meesterwerk die een wachttijd van meer dan dertig jaar rechtvaardigt. Na herhaalde beluistering blijf je met hetzelfde (schuld)gevoel achter als na het verorberen van een iets te grote, vette maaltijd van de lokale snackbar.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Sonic Boom Label:Carpark Records
Cover The Cool Greenhouse - The Cool Greenhouse

The Cool Greenhouse - The Cool GreenhouseHoeveel muzieknoten heb je nodig om een nummer te maken? Twee volgens Tom...

Cover Fuzz - III

Fuzz - III III is, je raadt het al, het derde album van Fuzz , één van de vele...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT