RECENSIE: Luka - First Steps Of Letting Go

Luka
recensie cijfer 2021-04-14 Muzikanten bevinden zich vaak binnen handbereik zonder dat je het weet. Als klein jongetje woonde ondergetekende boven wijlen Rini van Willigen (The Urn), om later buurman te worden van Gil Semedo, grondlegger van het genre Caboswing, met meer dan een miljoen verkochte platen een grootheid in Portugees sprekend Afrika. En Certain Animal houdt op een paar honderd meter huis. Het is altijd weer leuk om een muzikant ‘uit de buurt’ te ontdekken. Zo opereert de uit Kaapstad afkomstige singer-songwriter Lisa Lukaszcyk, die met haar band schuil gaat achter Luka, ‘gewoon’ vanuit Rotterdam. Wederom op steenworp afstand in het M4H gebied, een oud havengebied wat bruist van creatieve broedplaatsen.

Debuut EP Change Of Seasons (2016) en opvolger Welcome, Generation Everything (2018) zetten Lisa op de kaart. Met het eerste volwaardige album First Steps Of Letting Go moet de volgende stap worden gezet, en dat doet ze niet met de minsten. Zo verzorgt Wannes Salomé (Klangstof) de beats, extra synths en soundscapes, en mixt hij het album. Daarnaast neemt hij met Lisa de productie voor zijn rekening. Joost Wesseling (LUWTEN, Yori Swart) is van de partij op drums en Lisa neemt zelf de vocalen, synths en het electrische en akoestische gitaarwerk voor haar rekening. Aangevuld met gastbijdragen van onder andere Yori Swart.

Het succes dat Lisa met de eerste twee EP`s behaalde, werd het uitgangspunt voor First Steps Of Letting Go. ”We leven in een tijd waar alles meetbaar is en definiëren ons succes op basis van cijfers. Iedereen lijkt vooral bezig te zijn met hoe ze gezien worden, in plaats van te delen hoe ze zich echt voelen.” Dit maakte dat Lisa op de rem trapte en hier niet meer in mee wilde. Een mooi contrast: een album uitbrengen om los te laten. Dat contrast hoor je terug in de strakke, heldere productie, terwijl de teksten juist het tegenovergestelde beeld schetsen. We horen daardoor een geladen maar dromerig, zelf wat speels klinkend album. Dat het merendeel van de tien tracks toegankelijke (electro) popelementen bevat, maakt dat First Steps Of Letting Go zich na een aantal luisterbeurten in het hoofd nestelt. Bijvoorbeeld door ‘Tiptoe’ of het iets gruizig rockende ‘Nocturnal Animals’.

Door de persoonlijke overdenkingen van Lisa, wordt de luisteraar een confronterende spiegel voor gehouden. Neem opener ‘Lost Today/Found Tomorrow’, waarop Lisa er op wijst om niet alleen naar de toekomst te kijken, maar juist in het heden leven. Een treffende inleiding voor de rest van het album. Zeker ook muzikaal, aangezien elke beat, elk bliepje en ieder effect perfect geplaatst is. Zo triggert ‘Numbers’ je na te denken over hoeveel invloed cijfers nu precies op jouw waarden, laat staan je identiteit hebben. Geen zou je zeggen, maar niets lijkt momenteel minder waar. Wat dat betreft is het een verademing om een muzikant te horen die een eigen koers vaart. Wanneer het vredige ‘Anywhere’ je na alle overpeinzingen in alle rust achterlaat, kun je alleen maar hopen dat de next steps of letting go niet lang op zich laten wachten.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Luka Label:SnowStar Records
Cover Templo Diez - Starlight

Templo Diez - StarlightHet is tijd voor Templo Diez om eens uit de schaduw te komen en ontdekt te...

Cover Helena Deland - Someone New

Helena Deland - Someone New Na het uitbrengen van vier EP’s, samengebundeld als Altogether Unaccompanied...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT