RECENSIE: Mark Ronson - Version

Mark Ronson - Version
recensie cijfer 2007-07-01 Even reclame maken. Mag ik? Wat is de 3voor12 luisterpaal toch een fantastische uitvinding. De meest recente albums op een rijtje, welke je in z’n geheel kan beluisteren, ik ben fan. Niks menselijks is mij vreemd, dus normaal gesproken kies ik slechts de cd’s uit van bands die ik al ken en heel incidenteel klik ik een cd aan van een band die ik niet ken en ga ik uit van de referenties en de genre-omschrijvingen, die 3voor12 er aan linkt. Zo ook bij Mark Ronson’s Version.

Mark Ronson is in het dagelijks leven een producer, die onder anderen Amy Whinehouse heeft begeleid naar de top. Ook Robbie Williams, Lily Allen en Christina Aguilera hebben samengewerkt met deze inmiddels 30-jaar oude Engelsman. Mark Ronson is dus eerder producer dan muzikant en Version is een verzameling bewerkte covers van bekende nummers. Eigen versies van bekende nummers, zeg maar. We pikken er even wat nummers uit:

‘God Put A Smile Upon Your Face’. Het origineel is van Coldplay, deze versie is in samenwerking met The Daptone Horns gemaakt. Een instrumentale versie, vol trompetten, saxofoons, lekker uptempo. Slechts de melodie doet nog enigszins denken aan Coldplay, maar dit nummer is direct een uiterst fijne aftrap en de bedoelingen van Mark Ronson zijn direct duidelijk.

‘Oh My God’. Ook de Kaiser Chiefs ontbreken niet op Version. Zangeres Lily Allen neemt ‘Oh My God’ onder handen en doet dat met verve. Je herkent Kaiser Chiefs direct, de sfeer die zij hebben neergezet wordt niet onderuit gehaald door Lily Allen, maar zij weet het nummer wel eigen te maken. Erg knappe bewerking.

‘Toxic’. Nee, dan Britney Spears’ ‘Toxic’, neergezet door Tiggers en Ol’ Dirty Bastard. Miss Spears zette het nummer al op fenomenale wijze weg (of vloek ik nou in de kerk?), ook deze versie is weer fantastisch. Wat lijkt die stem overigens vreselijk veel op Tom Jones, het is onvoorstelbaar dat het Tom Jones niet gewoon ís.

‘Just’. Ook Radiohead’s ‘Just’ krijgt z’n eigen versie dankzij een bewerking van Phantom Planet. Een vrolijke bewerking, met fijne sax en prettige trompetten. Toch wijkt het nummer niet gigantisch veel af van het origineel en blijft ie continu herkenbaar. De zang van het nummer (Alex Greenwald) lijkt in zekere zin dan ook op die van Thom Yorke.

Voor het overzicht, alle nummers van Version:
1. ‘God Put A Smile Upon Your Face’ ft. The Daptone Horns (origineel: Coldplay)
2. ‘Oh My God’ ft. Lily Allen (origineel: Kaiser Chiefs)
3. ‘Stop me’ ft. Daniel Merriweather (origineel: The Smiths)
4. ‘Toxic’ ft. Tiggers en Ol’ Dirty Bastard (origineel: Britney Spears)
5. ‘Valerie’ ft. Amy Whinehouse (origineel: The Zutons)
6. ‘Apply Some Pressure’ ft. Paul Smith (van Maximo Park) (Origineel: Maximo Park)
7. ‘Inversion’
8. ‘Pretty Green’ ft Santo Gold (origineel: The Jam)
9. ‘Just’ ft. Phantom Planet (origineel: Radiohead)
10. ‘Amy’ ft. Kenna (origineel: Ryan Adams)
11. ‘The Only One I Know’ ft. Robbie Williams (origineel: The Charlatans)
12. ‘Diversion’
13. ‘LSF’ ft. Kasabian (origineel: Kasabian).
14. ‘Outversion’

Version is een feest der herkenning voor de muziekkenner en mede daardoor een perfect album om op te zetten in gezelschap. De andere reden is gewoon dat het een prettig in het gehoor liggend album is geworden, dat desalniettemin afwisselend is qua genres. Knap.
Recensent:Steven van Beek Artiest:Mark Ronson Label:Sony Music
Interpol - Our Love to Admire

Interpol - Our Love to AdmireHet uit New York afkomstige Interpol debuteerde in 2002 met het album Turn...

Chemical Brothers - We Are The Night

The Chemical Brothers - We Are The Night De voormalige headliner van formaat op de grote festivals, is flink aan...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT