RECENSIE: Death Valley Girls - Under The Spell Of Joy

DVG
recensie cijfer 2020-12-12 Death Valley Girls uit Los Angeles, Californië draait haar handen niet om voor een vuig stukje garagepsychfuzzpoptrash. De almost girlgroup vormt daarmee de ontbrekende muzikale schakel tussen The Fuzztones en The Shangri-La’s. Under The Spell Of Joy is het vierde studioalbum van Death Valley Girls en verschijnt op Suicide Squeeze van label- en stijlgenoten L.A. Witch en The Coathangers.

Bonnie Bloomgarden (vocals), Rikki Styxx (guess what?), Nicole Smith (basgitaar) en Larry Schemel (gitaar) vormen samen Death Valley Girls. Op het nieuwe album Under The Spell Of Joy mogen de bijdragen van organist Gregg (mr. Pharmacist) Foreman, keyboardspeelster Laura Kelsey en saxofonist Gabe Flores niet onvermeld blijven. Maar daarover later meer.

In het openingsnummer ‘Hypnagogia’ zit alles wat de plaat zo goed maakt. De licht psychedelische, hallucinante sfeer wordt gecreëerd door flarden saxofoon en orgel. De zangstem van Bloomgarden en een repetitief zingend koor maken het helemaal af.

Het tweede nummer ‘Hold My Hand’ is een fraaie, fuzzy popsong. En op het galmende ‘Under The Spell of You’ krijgt saxofonist Gabe Flores ruim baan. ‘Bliss Out’ leunt dan weer zwaar op een orgelmotief van Kelsey.
Op ‘Hey Dena’ en ‘The Universe’) klinkt zangeres Bonnie Bloomgarden als Siouxsie Sioux (‘Christine’). Al zit in haar stem ook een vleugje Ronnie Spector.

Het poppy ‘Little Things’ heeft een onweerstaanbaar gitaarloopje en een catchy refrein (opnieuw met koorzang). In een rechtvaardige wereld zou het nummer een gigantische hit zijn geworden: ”These are the little things in life”.

Het album Under The Spell Of Joy klinkt helemaal als Death Valley Girls. Maar de bijdragen van muzikale gasten Gabe Flores, Laura Kelsey en Gregg Foreman (o.a. Delta 72) zijn van niet te onderschatten waarde. Onmisbaar en onbetaalbaar voor het behaalde eindresultaat. In een rechtvaardige wereld…..
Recensent:Bart Slaats Artiest:Death Valley Girls Label:Suicide Squeeze Records
Cover Death Bells - New Signs Of Life

Death Bells - New Signs Of LifeWat krijg je als niet Tony Banks, maar Morrissey voor Interpol was gaan...

Cover Galya Bisengalieva - Aralkum

Galya Bisengalieva - Aralkum Aralkum is mensenwerk. Niet alleen het debuutalbum van Galya Bisengalieva...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT