RECENSIE: Rats on Rafts - Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths

ROR
recensie cijfer 2021-01-29 Rats On Rafts maakte al post-punk voordat dat genre door bands als Fontaines D.C. en The Murder Capital weer hip werd. De Rotterdamse band debuteerde in 2011 met het album The Moon Is Big, in 2015 gevolgd door Tape Hiss. In 2016 volgde een samenwerking met De Kift en daarna werd het redelijk stil rond Rats On Rafts. De band rekruteerde een nieuwe drummer en betrok tevens een nieuwe oefenruimte, waarin een analoge studio werd gebouwd. Ook ging de band, als voorprogramma van Franz Ferdinand, op tournee in Japan. Deze trip versterkte de toch al aanwezige interesse in Japanse muziek en inspireerde hierdoor mede het nieuwe album Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths.

Op Excerpts From Chapter 3 trekt Rats On rafts het geluid van de vorige twee albums door, maar zo nu en dan is er een duidelijke Japanse, of toch in ieder geval Oosterse, invloed te horen. Dit begint al meteen met het intro ‘Prologue: Rain’, waarin we een repetitief Japans muziekje horen, dat vervolgens doorloopt in de song ‘A Trail Of Wind And Fire’. Naar eigen zeggen had de band het Japanse muziekje al een tijdje liggen, zonder dat ze precies wisten wat ze ermee moesten doen. Vlak voor de opnames van Excerpts From Chapter 3 besloten ze het te combineren met een ander nummer dat ze nog hadden liggen en het resultaat is het zeer geslaagde ‘A Trail Of Wind And Fire’.

Na deze gejaagde post-punk song, horen we in ‘Second Born Child’ een heel andere kant van Rats On Rafts. Rustig, maar ook experimenteel en vervreemdend. Excerpts From Chapter 3 was naar verluidt bedoeld als concept-plaat en dat hoor je in ‘Second Born Child’ goed terug, net als in ‘Another Year’, ‘Excerpt Taken From Chapter 3’ en afsluiter ‘ Epilogue: Big Poisonous Shadows’. Allemaal wat rustigere tracks met vaak gesproken vocalen.

Songs als ‘Tokyo Music Experience’ en ‘The Rise and Fall of the Plague’ liggen in het verlengde van ‘A Trail Of Wind And Fire’. Gejaagde post-punk met zang die, mede door de galm, wel wat aan The Cure doet denken. ‘Part One: The Long Drought’ heeft iets dreigends, mede door de half gesproken vocalen, die wel wat aan (punk)dichteres Anne Clark doen denken. ‘Part Two: Crossing The Desert’ heeft door de galmende gitaar en hobbelige baslijn iets filmisch. Het mid-tempo ‘Fragments’ lijkt beïnvloed door psychedelische jaren ’60 muziek (denk aan de vroege Pink Floyd), net als de rustigere passages in ‘Where Is My Dream’.

Rats On Rafts levert met Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths een prima plaat af, waarop de band de eigen sound verder verdiept. De post-punk van de Rotterdammers is een stuk experimenteler en daardoor minder toegankelijk dan die van eerder genoemde bands als Fontaines D.C. en The Murder Capital, maar ook een stuk avontuurlijker.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Rats on Rafts Label:Fire Records
G.Combo

G. Combo - Gran ReservaDat Owem-g zich als producer bezig houdt met diverse muzikale stijlen is niet...

Cover Frans van Deursen - Motel Coyote

Frans van Deursen - Motel Coyote Frans Van Deursen is een waar multitalent. Hij dwaalde een jaar door de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT