RECENSIE: Shabazz Palaces - The Don Of Diamond Dreams

Palaces
recensie cijfer 2021-01-07 Wie van toegankelijke muziek houdt moet niet bij het experimentele hiphop duo Shabazz Palaces zijn. Ishmael Butler, rapper die eerder bij Digable Planets zat, en muzikant Tendei “Baba” Maraire maken al sinds 2009 samen muziek. Experimentele, futuristische hiphop in de stijl van Flying Lotus, maar dan met een vaste rapper en begonnen voordat Lotus er populair mee werd. Overigens is emo-rapper Lil Tracey de zoon van Ishmael. De noodzaak tot het verbreken van muzikale grenzen blijft daarmee door de familie lopen.

Op The Don Of Diamond Dreams klinken de futuristische beats en bliepjes volop. Dat klinkt soms goed, bijvoorbeeld op ‘Chocolate Souffle’ waar de dreigende beat goed samen gaat met de kalme raps van Ishmael Butler. Meestal loopt Shabazz Palaces echter vast in haar experimenteerdwang. Verrassend genoeg doordat de raps niet energiek genoeg zijn. Tijdens ‘Wet’ klinken de raps bijvoorbeeld erg vlak. Er komt geen emotie uit. Toch is er ruimte voor een experimenteel gebruik van gitaren en eindigt het nummer met autotune bewerkingen. Gastartiest Purple Tape Nate rapt als CeeLo Green, maar ook hij klinkt alsof hij ergens onder water vast zit. Soms is het gewoon een beetje flauw. Zoals de teksten van ‘Bad Bitch Walking’. Dat is zonde omdat er best een geinige, funky beat onder zit.

Op The Don Of Diamond Dreams laten Shabazz Palaces niet het beste van zichzelf horen. De beats zijn soms experimenteel, maar in combinatie met de wat vlakke raps maakt dit project nergens daadwerkelijk indruk. Ishmael Butler mompelt soms meer dan dat hij rapt. Dat is zonde want juist een vurige aanpak in combinatie met de futuristische ritmes zou gemaakt hebben dat de liedjes van The Don Of Diamond Dreams beter tot hun recht waren gekomen.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Shabazz Palaces Label:Subpop
Cover Rolling Blackouts Coastal Fever - Sideways To New Italy

Rolling Blackouts Coastal Fever - Sideways To New ItalyNa twee EP’s en debuutalbum Hope Downs is het voor Rolling Blackouts...

Cover An Evening With Knives - Sense Of Gravity

An Evening With Knives - Sense Of Gravity Rond rennen met schaar wordt sterk afgeraden. Met messen evenmin. Naarmate je...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT