RECENSIE: Delise - Kleine Dingen

Delise
recensie cijfer 2020-06-11 Al vanaf haar twaalfde componeert en zingt Delise Nederlandstalige pop- en folkliedjes, waarbij haar christelijk geloof een centrale rol inneemt. Op haar veertiende zingt ze al mee met Vrienden van Amstel LIVE en bereikt ze de tweede plaats tijdens de Battle of the Bands in Londen. Nadat ze in 2008 deelneemt aan Rock Nation en in 2013 aan X-Factor wordt het angstvallig stil rond haar. Het blijkt dat ze het bestaan als artiest in eerste instantie niet zag zitten en studeerde Rechten om uiteindelijk als jurist aan de slag te gaan.

Ook al blijft ze liedjes schrijven en af en toe optreden ('Toch Een Beetje Thuis' voor het programma De Verandering bijvoorbeeld), het duurt tot 2016 - als zij een burn-out te boven is gekomen - om weer de muziekwereld in te stappen. In eerste instantie treedt ze op tijdens bruiloften, uitvaarten en (bedrijfs)feesten, waarbij Delise veelal in opdracht gepersonaliseerde liedjes schrijft. In 2018 brengt Delise haar debuutalbum Bladzijde 1 uit, waarbij ze samenwerkt met onder andere Henk Pool, Matthijn Buwalda en MaddoC (Damascus). Het album werd vorig jaar genomineerd voor verschillende Zilveren Duif Awards.

Nu brengt ze haar EP Kleine Dingen uit, waar ze weer samenwerkt met Henk Pool. “De albumtitel verwijst naar die onbeduidende en toch belangrijke dingen in het leven waar je snel overheen kijkt,” vertelt Delise. “Kleine Dingen gaat over anders kijken naar die alledaagse momenten. En over dankbaarheid.” Daarmee vat zij de vijf nummers heel goed samen. Opener ‘Kleine Dingen’ is een vrolijk nummer met een geprogrammeerd poppy geluid met het mooie gevonden “Ik kom bij U met wat kleine, kleine dingen/een beetje talent en een handjevol tijd”. Het popgeluid is ook te horen op ‘Stil Val’, waarbij zij even lijkt stil te staan bij haar eerdere besluit om te stoppen met muziek te maken (“Wat kan er gebeuren als ik stop? Pak ik het ooit dan wel weer op?”).

De dankbaarheid komt duidelijk naar voren op ‘Helden’, een ode aan iedereen die in de gezondheidszorg werkt. Hiervoor werd zij door JellowZorg benaderd om een bedankje te schrijven voor alle hardwerkende mensen in de zorg. “Als de wal het schip eens keert in tijd van storm en regen, wordt dan niet moe. Er zijn zoveel mensen naar je op zoek” .

Het christelijke element komt vooral tot uiting op de powerpop van ‘Overwinnnen’, wat Delise schreef het toen zij zelf een lastige periode doormaakte en dit spiegelde aan het Bijbelboek Job wat ze toen aan het lezen was. “Weet dat ik ook al jouw moeite samen met jou zal doorstaan en dat we overwinnen , geeft haar het besef dat God er altijd voor haar is. Datzelfde thema heeft ‘Verbonden’ook, wat ze samen met Elbert Smelt zingt (“Want waar je gaat, ik ben erbij”).

Delise heeft een vrolijke ‘relipop’ plaat gemaakt, waarbij zij met heldere zang alledaagse zaken de revue laat passeren, die zowel gelovigen als liefhebbers van goede Nederlandstalige popmuziek zal bevallen. Uiteraard wel erg braaf allemaal en weinig vernieuwend.

Recensent:Hendrik Goos Artiest:Delise Label:Eigen Beheer
Cover Caroline Rose - Superstar

Caroline Rose - SuperstarIn 2012 bracht de Amerikaanse Caroline Rose haar debuutalbum American...

Cover Projectmanager - Next!

Projectmanager - Next! Als muziek eenmaal in je bloed zit, dan is het onmogelijk om er van los te...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT