RECENSIE: Theophagist - I m Abyss

Theophagist
recensie cijfer 2020-06-09 Luxemburg is een beetje een vergeten landje. In het groothertogdom dat iets groter is dan Flevoland en iets meer dan een half miljoen inwoners kent, lijkt nooit iets noemenswaardigs plaats te vinden. Ook op muzikaal gebied lijkt er amper iets interessants te gebeuren, maar schijn bedriegt, ook Luxemburg kent een muziekscene. Niet heel bekend, maar er komen wel degelijk goede bands vandaan. Neem nu Theophagist dat op haar debuutplaat I Am Abyss een prima pot deathmetal op de mat legt. Vier leden van Theophagist hebben overigens in de jaren 2007-2009 al eens muziek gemaakt onder de naam Apocalypse. Theophagist is dus een voortzetting daarvan. De laatste track van dit album (‘Apocalypse (Redux)’) is nog uit die tijd afkomstig.

Wanneer je niet beter zou weten zou je de muziek als oldschool Zweedse deathmetal classificeren. De zware grunt van Sven Schosseler doet soms wel wat denken aan die van Peter Tägtgren van Hypocrisy. Er zitten ook voldoende melodieuze elementen in de veelal op gematigd tempo gespeelde deathmetal, zodat je niet compleet murw gebeukt de ring verlaat. Ondanks dat bevat de muziek ook een duistere sfeer, goed passend bij de teksten over horror en ander onheil.

De prijs voor de meest ‘poetische’ tekst gaat dit jaar ongetwijfeld naar ‘Recipe For Human Cake’ waarin een mooie verwijzing naar landgenoten van ons te vinden is: ”Butchered, beaten and broken, spiced up fun. Gorefest bakery, recipe for human cake”, en waarvan de ingrediënten ons doen watertanden: ”One gallon of young blood, two big fat shemale cocks, three cups organic flour- mix it well. Four crushed children heads, five bloody finger nails, six fresh vanilla pods, and for the topping human Eye”. Dat werk dus, doet u ons maar een plakje! Deze track had waar het ranzigheid betreft ook zomaar op de eerste plaat van ons eigen Gorefest kunnen staan.'

De teksten gaan we dus niet heel serieus nemen, maar muzikaal zit het allemaal prima in elkaar, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat het ook niet heel erg origineel is allemaal. Wel bijzonder is het instrumentale intermezzo met de naam ‘Awakening The…’ dat alleen uit zeer zwaar strijkerswerk bestaat. Heel intens en duister. De meest afwisselende tracks zijn ‘R.I.S.E.’ dat er in het begin wat meer snelheid ingooit en vervolgens halverwege een rustig slepend intermezzo bevat, en openingstrack ‘Cannibal Preacher’ dat ongeveer hetzelfde doet en waarin we ook nog wat gesproken tekst horen. Zo horen we ze wel het liefst.

I Am Abyss is een lekker debuut van Theophagist. Lekkere lompe en ranzige deathmetal zonder valse pretenties. Zoals gezegd is het zeker niet origineel, maar het klinkt prima allemaal en ook het eigen beheer geluid is om door een ringetje te halen. Deze ransapen komen er wel.
Recensent:Jan Didden Artiest:Theophagist Label:Eigen Beheer
Cover Elfika - Secretum Secretorum

Elfika - Secretum SecretorumEr lijkt geen einde te komen aan de hoeveelheid nieuwe symfonische metalbands...

Cover Spankraght - Thou Shalt Drown In The Blood Of Thy Children

Spankraght - Thou Shalt Drown In The Blood Of Thy Children Er zijn weinig bandnamen die zo goed de lading dekken van de aangeboden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT