RECENSIE: Spankraght - Thou Shalt Drown In The Blood Of Thy Children

Spankraght
recensie cijfer 2020-06-17 Er zijn weinig bandnamen die zo goed de lading dekken van de aangeboden muziek als die van het Vlaamse duo Spankraght. Nog voordat je ook maar iets van de band gehoord hebt weet je eigenlijk al dat het de kant van Industrial op moet gaan en inderdaad is dat ongeveer wat je krijgt te horen op Thou Shalt Drown In The Blood Of Thy Children. De mix op het album, dat er mede gekomen is dank zij ‘Kickstarter’ (een crowdfunding organisatie), van harde dwingende techno en metal is op zich al eerder gedaan, maar zoals de twee Belgen het doen is weer net even anders. Maar beuken doet het , en dat is exact wat de twee heren voor ogen hadden. De invloeden van de heren liggen bij acts als Rave The Reqviem, Zadonic en The Prodigy, maar ook Fear Factory en natuurlijk de aartsvaders aller industrial acts: Ministry.

Zingen doen de mannen zelf niet op het album, maar er is wel de hulp ingeroepen van bekende en onbekende vocalisten die vooral leuzen, spoken word en raps toevoegen om het verhaal over een naderende Apocalyps, waarin de wereld (te beginnen bij Antwerpen) wordt opgeslokt door duistere machten, te duiden. Omdat er van het album speciale uitvoeringen zijn te bemachtigen met onder andere een usb-stick met zes add-on’s voor computerspel Doom II, met natuurlijk de muziek van Spankraght, kun je de muziek absorberen terwijl je het spel speelt. Waarschijnlijk gaat de muziek dan nog net even wat meer leven, want helemaal beklijven doet het zonder beelden niet, al is dit wel de manier om de technoliefhebbers aan de metal te krijgen en andersom.

Het verhaal begint al met een bedrieglijk echt lijkend nieuwsfragment, waarna een grafstem het bruggetje is naar de eerste mix van techno en metal, waarin vooral de militante metalriffs de boventoon voeren. Ook in het daaropvolgende ‘Reset Mankind’ is de trend meer naar metal dan techno, al blijft de elektronica prominent aanwezig. In ‘Carnivale’ horen we Evy Verbruggen van Elusion. Deze track is lekker dansbaar en je ziet het al voor je dat dit tijdens een technofeest wordt gedraaid en dat iedereen daar met zijn oortjes staat te klapperen.

Halverwege het album staat ‘Hoop’, dat aan het begin wel wat aan Kraftwerk doet denken. Totdat de gitaren weer een stevige riff uitbraken natuurlijk. De bekendste stem op album is die van Zak Tell van Clawfinger die ‘Resilient’ kleur geeft met zijn militante raps. Deze track lijkt het meest op een ‘normale’ industrial metalsong. Het afsluitende ‘Exodus’ duurt bijna elf minuten en is een, iets te lang durende, orgie van metal meets techno.

Stiekem vinden we Thou Shalt Drown In The Blood Of Thy Children best leuk, al zal elke metalhead bij hoog en laag volhouden dat hij echt veel liever naar Ministry of Fear Factory luistert en zijn neus ophalen voor dit soort muziek. Ga het gewoon eens proberen is het advies.
Recensent:Jan Didden Artiest:Spankraght Label:Eigen Beheer
Cover Theophagist - I m Abyss

Theophagist - I m AbyssLuxemburg is een beetje een vergeten landje. In het groothertogdom dat iets...

Cover Deem Index - Mass/Minus

Deem Index - Mass/Minus Wie op internet zoekt naar Deem Index komt zonder twijfel de vergelijking...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT