RECENSIE: Pete Tong - Chilled Classics

Tong
recensie cijfer 2020-01-22 Na eerdere, zeer succesvolle samenwerkingen met The Heritage Orchestra heeft Pete Tong besloten om daar nogmaals een nieuw hoofdstuk aan toe te voegen. Classic House en Ibiza Classics uit respectievelijk 2016 en 2017, werden al heel goed ontvangen maar nu is er dus ook Chilled Classics uitgekomen. Wederom kreeg de radiomaker, DJ en dance-pionier hiervoor de hulp aangereikt van het prachtige orkest onder leiding van de, ook in Nederland zeer gewaardeerde Britse orkestleider Jules Buckley.

De formule is eenvoudig: klassiekers uit de dance-sector worden in een nieuw arrangement gestoken en bewerkt door Her_O, de naam waarmee het orkest doorgaans wordt aangeduid. De albums worden subtiel aangevuld met nieuw materiaal waarvan je het vermoeden hebt dat het al die tijd op de planken lag om ooit eens uitgebracht te worden. Volgens Tong is de verklaring daarvoor logisch: ”Omdat we altijd proberen om tijdloze composities te maken die hier perfect tussen passen”. Een track die goed past bij deze omschrijving is ‘Go Crazy’ waarin een bijdrage wordt geleverd door New Jersey house- en garageproducer Todd Edwards. Het is alsof Daft Punk wordt ingevlogen naar de late jaren zeventig, om daar vervolgens in aanraking te komen met de mensen van Chic, maar het zijn toch echt de stemmen van Her_O die we in de achtergrondvocalen horen.

Het album is behoorlijk uptempo uitgevoerd maar tegelijkertijd van een hoge chill-factor voorzien. ”Wanneer je geniet van een set tijdens de Ibiza sunset hoeft daar niet uitsluitend een ambient geluid bij, het gaat er om dat het soulvol klinkt”, aldus Tong. Er is hard aan gewerkt om op een inventieve wijze het karakter van de reeds bestaande composities te behouden, maar er is ook geprobeerd om het op een verfrissende, of hedendaagse wijze te interpreteren. Tong heeft goed nagedacht met wie hij voor welke track wilde samenwerken. Interessant en zeker ook geslaagd zijn de bijdragen van Alison Mosshart en Jamie Hince van The Kills in ‘Touch Me’, een baanbrekende kneiter van een hit in de progressieve house uit 2001. Of wat te denken van Boy George in ‘Symphony Of You’ dat zowaar een prachtig retrogeluid heeft gekregen. Aardige bijkomstigheid hierbij is dat veertig jaar geleden Culture Club werd geboekt door Tong, die toen werkzaam was voor de Barracuda Club in Londen. Minder spannend maar toch prettig om weer eens te beluisteren zijn de uitvoeringen van Neneh Cherry en Youssou N’Dour’s ‘Seven Seconds’, The Beloved’s ‘Sweet Harmony’ en St Germain’s ‘Rose Rouge’. Maar het echte hoogtepunt van ‘Chilled Classics’ wordt neergezet door Zara Larsson die haar grote idool Robyn naar de kroon steekt door haar ‘Every Heartbeat’ op machtige wijze te vertolken.

Urgent kun je dit album van Pete Tong niet noemen maar voor Chilled Classics heeft hij wel degelijk alles uit de kast gehaald om deze muzikale monumenten weer op de juiste manier onder de aandacht te brengen. Missie geslaagd dus.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Pete Tong Label:Universal
Simply

Simply Red - Blue Eyed SoulToegegeven, het is wel een beetje vals van Mick Hucknall en zijn muzikale...

Mavericks

The Mavericks - Play The Hits Er zijn maar weinig acts te vinden die al zo lang zoveel plezier uitstralen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT