RECENSIE: Jeroen Schmohl - Trouble

Schmohl
recensie cijfer 2020-02-14 De Amsterdamse zanger Jeroen Schmohl speelt in verschillende bandjes waarvan The Tennessee Studs en The Stringlers het bekendste zijn. Deze gezelschappen zijn echte countrybands. Op de CD Trouble neemt Jeroen Schmohl de tijd voor een typische Americanaplaat gevuld met akoestische liedjes. Schmohl pakt tekstuele hoogtepunten van giganten als Lucinda Williams, Lowell George en Fred Eaglesmith en vertaalt deze naar zijn eigen gevoel. Dat levert mooie liedjes op.

Neem bijvoorbeeld ‘Dead Flowers’. Een nummer dat eindeloos gecoverd is. Dat doet niks af aan de schoonheid van het liedje, want ook bij Jeroen Schmohl klinkt het prachtig. De interpretatie van Schmohl begint als een mompelend liedje met enkel akoestisch gitaar, maar met het refrein komt er een mooie banjo en viool bijvallen. De instrumenten klinken nergens grotesk op de voorgrond en juist dat maakt dat ook de interpretatie van Schmohl weer iets nieuws aan het liedje toevoegt.

’12 Januarys’ is een heerlijk kabbelend nummer dat perfect past bij de klassieke Americana. Ook hier valt op hoe subtiel de begeleidingen van de aanvullende instrumenten zijn. Iets soortgelijks doet Schmohl op ‘Spookin’ The Horses’ van Fred Eaglesmith waar met enkele simpele aanvullingen van een piano de Amsterdammer gelijk een dreigend gevoel creëert.

Met Trouble levert Jeroen Schmohl een mooie plaat af. Een CD die aan onze landgenoot JW Roy doet denken, maar dat echt de liefde voor de grote muzikanten uit de Americana ademt. De plaat past qua sfeer bij Johnny Cash zijn American Recordings en Springsteen ten tijde van Devils & Dust. Trouble ademt een liefde voor deze kalme interpretatie van het genre die aanstekelijk overslaat. In de kleinschalige aanpak plaatst Jeroen Schmohl de liedjes in een nieuw daglicht. Jeroen maakt daarmee een mooie CD om naar te luisteren.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Jeroen Schmohl Label:Eigen Beheer
Cover Le Corbeau - IV - Spider Bridge, V - C`s Theme, VI-Sun Creeps Up The Wall

Le Corbeau - IV - Spider Bridge, V - C`s Theme, VI-Sun Creeps Up... Le Corbeau is een Noors muziekcollectief waarvan Oystein Sandsdalen de...

Cover Hideous Divinity - Simulacrum

Hideous Divinity - Simulacrum Hideous Divinity is een Italiaanse deathmetalband die, wanneer de afkomst...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT