RECENSIE: Steve Hauschildt - Nonlin

Haus
recensie cijfer 2020-01-27 Al een jaar na zijn debuut bij platenlabel Ghostly International brengt Steve Hauschildt zijn tweede album voor dit label uit, getiteld Nonlin. De in Chicago woonachtige Amerikaan heeft dit album deels opgenomen tijdens zijn afgelopen tournee, waar hij onder andere New York, Los Angeles, Brussel en Tbilisi aandeed. Het grootste deel heeft hij daarna in zijn woonplaats gemixt en gemastered. Het album levert mede door de verschillende cultuurklanken een mooie mix op van drone, ambient en experimentele elektronica.

Hauschildt laat zich van meerdere kanten zien op dit album. Daar waar op voorganger Dissolvi de beats al wat naar de achtergrond waren gezet, doen zij hier alleen dienst om de muziek een bepaalde richting te geven. Alleen op titelnummer ‘Nonlin’, komen zij prominent naar voren, maar het wordt nergens dansbaar of overweldigend. Dat geldt ook voor de eerder uitgebrachte single ‘Subtractive Skies’, het meest toegankelijke nummer op dit album.

Met dit album wil Hauschildt ons in muziekstukken duidelijk maken dat wij bezig zijn om onze planeet te vernietigen. Zo leidt hij ons eerst rond in de ambient omgeving van ‘Cloudless’ om ons vervolgens mee te nemen naar het alleszeggende ‘A Planet Left Behind’. In zijn gedachten is de mensheid geen lange leven meer beschoren en dat horen we terug in ‘The Nature Remaining’. Is het dan alleen maar doem wat hij ons brengt?

Zeker niet: de in beginsel plukkende, maar daarna strijkende cello van Lia Kohl op ‘Reverse Culture Music’ zorgt voor een prachtige interactie met de synthesizer: harmonie lijkt gevonden. Het is echter het sluitstuk ‘American Spiral’, wat veel zeggend is over de toestand van onze planeet en het destructieve van de Verenigde Staten in het bijzonder. De glitchy elektronica geeft een klank aan de chaos en de daarbij gepaarde neergaande spiraal waarin we ons bevinden en waaruit we ons nog geen weg omhoog kunnen vinden. Hij laat ons vervolgens in stilte achter.

Na het uiteenvallen van zijn eerste band Emeralds in 2012, zorgt Hauschildt voor een gedegen productie van één soloplaat per een jaar. Daar waar veel artiesten aan kwaliteit inboeten, lukt het hem om niet alleen zichzelf te blijven ontwikkelen, maar ook de luisteraar mee te nemen in dit proces. Nonlin laat een muzikale innovator in topvorm horen.
Recensent:Hendrik Goos Artiest:Steve Hauschildt Label:Ghostly International
Cover Headland - What Rough Beast

Headland - What Rough BeastHet doen van research op het internet over Headland valt niet mee. Hebben...

Cover Jan Henk de Groot - De Wolf Is Terug

Jan Henk de Groot - De Wolf Is Trug Als je er niet mee bent opgegroeid, en dus de warme gevoelens van ergens bij...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT