RECENSIE: Marcel Kruup - 6x4

Kruup 6*4
recensie cijfer 2007-06-13 Er zijn natuurlijk altijd artiesten die niet genoeg hebben aan één band. Bekende voorbeelden zijn Jack White, die niet alleen in de White Stripes zit, maar ook in The Raconteurs, en Slipknot-leden Corey Taylor en James Root, die ook in Stone Sour zitten.

De Nederlandse gitarist en drummer Marcel Kruup heeft ook niet genoeg aan één band. Hij speelde in zijn inmiddels 35 jaar durende muziekcarrière in talloze bandjes en vaak in vele tegelijk. Zes van deze bandjes zijn nu verzameld op de CD 6 x 4.

Het album begint met vier nummers van Los Tiki Boys. Deze band speelt surfmuziek in de lijn van The Treble Spankers (waar Marcel Kruup ook in zat). Vooral opener ‘Drag Boy’ heeft ook wat rock ‘n’ roll invloeden. Hierna volgen vier nummers van The Herb Spectacles. Deze groep heeft zich vernoemd naar en laten beïnvloeden door Herb Alpert en speelt dus mariacchi.

Na The Herb Spectacles volgen vier nummers van The Hik. Deze band speelt sixties beat die niet van echt te onderscheiden is. De tracks hadden niet opgevallen op een van de Nuggets verzamelaars. Eén van de nummers (‘War Or Hands Of Time’) staat ook op Nuggets II, zij het dan in de uitvoering van The Masters Apprentices. Ook het Beach Boys-nummer ‘Girl Don’t Tell Me’ krijgt een sixties beat behandeling en klinkt in deze uitvoering zeer overtuigend. Dit geldt ook voor de andere drie nummers van deze band, die wat mij betreft de beste is van de zes die op dit album verzameld zijn.

De volgende vier nummers zijn van Golana (het omgekeerde van analog). Deze band speelt tamelijk relaxte jazz met een hoofdrol voor saxofoon en toetsen. Hierna volgen The Hangouts, een band met een voorliefde voor The Everly Brothers, die zich uit in een hoofdrol voor de akoestische gitaar en nogal matige (samen)zang. Dit is echt duidelijk de zwakste band van het stel.

The Parlandos mogen 6 x 4 afsluiten. Zelf omschrijven ze hun muziek als pelicana, maar dat zal weinig mensen iets zeggen. Denk aan jazz, maar dan beïnvloed door diverse wereldmuziek stijlen.

6 x 4 geeft een goed beeld van de muzikale veelvraat die Marcel Kruup is. Ondanks de uiteenlopende stijlen klinkt het album wel als één geheel. Voor veel mensen zal het echter allemaal iets te divers zijn.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Marcel Kruup Label:Jacaranda Records
Korpiklaani - Tervaskanto

Korpiklaani - TervaskantoSinds een aantal jaar wordt Nederland zwaar bestookt door Finse folk metal...

Palookas- Better live never

The Palookas - Better Live than Never Drie jaar geleden kreeg ik The Warming Up te beluisteren. Acht vrolijke...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT