RECENSIE: Mad Caddies - Keep it Going

Mad Caddies - Keep it going
recensie cijfer 2007-05-27 Op hun vijfde studioalbum Keep It Going klinken de Mad Caddies meer dan ooit als een vriendschappelijke battle tussen een uit de as herrezen Bradley Nowell herenigd met zijn band Sublime, balkanlegende Goran Bregovic en ska-revivalists The Specials en Bad Manners. Hoewel het punkrock-geluid en de dito attitude nog altijd aanwezig zijn, hebben reggae, ska, gypsy en dub wederom wat meer terrein gewonnen op de algehele sound van de band. Maar echt rouwig hoeven we over deze evolutie niet te zijn. Met een rijk instrumentarium en een rits aan gastmuzikanten bouwt de band wederom direct vanaf het begin een muzikaal opgewekt en lekker swingend feest dat, eerlijk is eerlijk, naar het einde toe een klein beetje van zijn intensiteit verliest.

Opener ‘The Dirge’ is een zeer korte, maar uiterst doeltreffende zigeunerpunk-knaller, waar Gogol Bordello en Kaizers Orchestra een moord voor zouden doen. ‘Backyard’ en ‘State Of Mind’ halen het tempo dan wel weer direct uit het album, maar beide songs zijn wel erg smakelijke ska/reggae-songs. Het oldschool Mad Caddies ska-punk nummer ‘Today’ krikt het tempo vervolgens weer wat op, waarna het zelfs voor de meest fanatieke zwartkijker heerlijk skanken is op ‘Without You’ en ‘Reflections’.

Het meeslepende ska-nummer ‘Lay Your Head Down’, de opzwepende gypsy-punk van ‘Tired Bones’ en het dub-achtige ‘Coyote’ tillen het toch al uitstekende album vervolgens naar een nog hoger plan. Maar eigenlijk direct daarna gaat de goed geoliede machine ook wat sputteren. Het wat suffe zomerhitje ‘Don’t Go’ is de eerste echte tegenvaller. De revanche is nog ijzersterk met het tegelijkertijd aan Rancid en Joe Jackson refererende ‘Pyramid Scheme’, maar met het niemendalletje ‘Souls For Sale’ en de weinig bekorende Delroy Wilson’s cover ‘Riding For A Fall’ stevent het album af op een afsluiting in mineur. De akoestische afsluiter ‘Whatcha Gonna Do’ weet de boel tenslotte nog een klein beetje te redden.

Hoewel het feest dus eindigt in een redelijke anti-climax is Keep It Going toch zeker een erg aanstekelijk en fris album geworden waar de liefhebber van ska(-punk) en aanverwante stijlen zeker zijn gram kan halen.
Recensent:Cyrille Bloemers Artiest:Mad Caddies Label:Fat Wreck Chords
Manic Street Preachers - Send Away

Manic Street Preachers - Send away the tigers The Manic Street Preachers zijn terug. Niet dat ze uit elkaar zijn geweest...

Rush - Snakes and Arrows

Rush - Snakes & Arrows Bij een grote band, die al lang aan de weg timmert zoals Rush kunnen we ons...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT