RECENSIE: Tolls - Blijf Je Koel

Tolls
recensie cijfer 2019-03-28 In 2016 en 2017 was singer-songwriter Daan van Beijeren onder de naam Tolls finalist van De Grote Prijs, werd hij een van de meest geboekte acts van de Popronde en speelde hij op Eurosonic. Waar Van Beieren Engelstalig begon, vroeg hij zich tijdens de eerdergenoemde optredens af waarom hij niet in zijn moederstaal zong. Te meer omdat hij naar eigen zeggen het Engels niet beheerst op een niveau wat hij nodig acht om ontspannen te kunnen schrijven over de onderwerpen die hem bezighouden. Van Beijeren deed een poging en sindsdien maakt de singer-songwriter muziek in het Nederlands. De vanuit Leeuwarden opererende Tolls, kreeg vanuit Oerol de uitnodiging om een week in de Second Moon Studio met Pim van de Werken aan een (Nederlandstalige) debuutplaat te werken. Met behulp van crowdfunding leverde dit in november van het afgelopen jaar Blijf Je Koel op.

Dat is maar goed ook, want Tolls is geen singer-songwriter die je tot de dertien-in-een-dozijn moet rekenen. Je zou Blijf Je Koel kunnen omschrijven als grillig. Soms schuurt het, is het zwaarmoedig, dan weer fris en dan weer rauw. Maar het is ook meeslepend, terwijl de liedjes op het album weer niet bepaald toegankelijk zijn. De liedjes maken verschillende reacties los. Zo heeft ‘Samenwerken’, dat Van Beijeren samen met Esther de Jong schreef en zong, niet alleen een flinke lading, de stemmen van de twee smelten samen, maar contrasteren tegelijkertijd.

Het album valt door dat grillige niet zo gemakkelijk te plaatsen en houdt je constant bezig. Neem bijvoorbeeld de zangstem van Van Beieren. Op sommige momenten, zoals op het meeslepende ‘Kijk Me Gaan’, zou je aan de eerste twijfelende zinnen kunnen concluderen dat we niet te maken hebben met een groots zanger. Wanneer Van Beieren tijdens het refrein een falsetstem opzet, bewijst hij niet het tegendeel en ook op de deinende klanken van de titeltrack is het niet veel beter. Maar de twee ruim zes minuten tellende tracks weten juist door deze zang in combinatie met de ruime variatie in de muziek de aandacht vast te houden. Dat geldt helemaal voor de titeltrack, die het singer-songwritergenre met zijn onvoorspelbare muzikale karakter overstijgt. Wanneer ‘Weg’, een korte geluidscollage, het midden van het album markeert, loopt het moeiteloos over in de fraai opgebouwde pianoballade ‘Alleen’. Hier staat de zang een stuk steviger.

Het valt op dat ‘water’ vaak terug komt in de muziek van Van Beieren. Niet alleen werd hij geboren op een woonboot in Amsterdam, hij heeft een voorliefde voor de eilanden bij Friesland en het varen op de wateren daar. Dat hoor je terug in het golvende karakter van eerdergenoemde tracks en ‘7 Knopen’, maar dat hoor je, zoals bij laatstgenoemde, ook duidelijk terug in de teksten.

Zo levert Tolls een debuutalbum af dat niet als gemakkelijk de boeken in gaat. De singer-songwriter laat horen een eigen geluid te hebben, waarbij tussen het grillige door veel moois klinkt. Dat maakt Blijf Je Koel een fascinerende plaat van een beloftevolle muzikant.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:Tolls Label:Eigen Beheer
Cover Round Midnight Orchestra - Swingin' Harlem

Round Midnight Orchestra - Swingin' HarlemVoor iedere muzikant is het van belang om zich te verdiepen in de...

Cover Stijn Charpentier - We Willen Alles

Stijn Charpentier - We Willen Alles Naast de laptop van uw recensent pronkt een koffiebeker. Langzaam verplaatsen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT