RECENSIE: Detonics - Raise Your Bet

Detonics
recensie cijfer 2019-03-29 Scherpschutters of andere kenners van moorddadig schietgerei zullen de naam al lang herkennen maar sinds 2015 staat de naam Detonics ook voor één van de meest enerverende Westcoast-bluesbands in de Lage Landen. Alsof ze nooit iets anders hebben gedaan worden boogiewoogie, soul, rhythm & blues, country en swingende jazz tot een uitermate prettig luistergoed samengesmolten. Dat dit op het podium goed tot zijn recht komt was al bekend na het verschijnen van ‘Live Evidence’, waarop, zoals de titel al aangeeft, het bewijs geleverd wordt dat de swing in het DNA zit van deze muzikale enthousiastelingen. Om de vraag naar meer even te stillen moest er noodgedwongen nieuw werk worden opgenomen in de studio. Toeval of niet maar in ‘Swing King’, de vlammende opener van Raise Your Bet bevestigt leadvocalist en bluesharpist Kars van Nus dat zijn bloed daadwerkelijk is geïnfecteerd met allerlei swingende stijlen. In tegenstelling tot de live-registratie waarop groten helden als, onder anderen, Little Richard en Memphis Slim werden geëerd, is er deze keer uitsluitend eigen werk geproduceerd en uitgebracht.

Het blijkt een prima beslissing te zijn geweest om het allemaal zelf te schrijven en te componeren. Goed, het wiel is niet opnieuw uitgevonden maar Detonics hebben hiermee vriend en vijand toch wel zeer aangenaam verrast. Het muzikaal gebodene is namelijk ijzersterk. Een verwijzing naar de eerste levensjaren van de bandleden is er in ‘My Dad Taught Me To Rock’. Ondanks het feit dat één van de moeders in een carnavalsorkest trommelde werd de interesse in de betere muziek al snel aangewakkerd door de ouders. De rondslingerende plaatjes van Elvis of The Beatles van pappie werden maar al te graag afgespeeld en bleken uiteindelijk van grote invloed tijdens de muzikale opvoeding van de toekomstige Detonics. Dit en een flinke dosis aanmoedigingen bleken voldoende om de jongens op het juiste spoor te krijgen en hun instrument op vakkundige wijze te leren beheersen. Hoor die opzwepende ritmesectie tekeer gaan ‘Butter Side Up’ en luister eens naar die onvervalste pianoboogie in ‘Can’t Get Enough’. De jaren veertig en vijftig worden eigenhandig beetgepakt en doorgetrokken om zestig jaar later nog eens de voetjes van vloer te krijgen. Heel even wordt er een klein beetje tempo ingehouden tijdens de intense ballad ‘Bullet Through My Heart’, maar die bezorgt dan weer koude rillingen en doet soms zelfs de adem even stokken. Zo valt er dus genoeg te beleven op Raise Your Bet.

Het is maar nauwelijks te bevatten dat er, na elders een flinke dosis ervaring te hebben opgedaan, in 2015 een pact werd gesloten dat al razendsnel resulteerde in een overwinning tijdens de Dutch Blues Challenge van een jaar later. Zelden waren jury en publiek het zo met elkaar eens. Nog maar nauwelijks drie jaar later blijken de Brabanders al lang klaar te zijn voor het grote werk en kan er na eerdere succesvolle optredens op het Moulin Blues Festival, Ribs & Blues, Culemborg Blues en het Duitse festival Blues in Zyfflich, worden doorgepakt naar nog grotere podia met nog veel meer publiek in binnen- en buitenland.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Detonics Label:Sonic Rendezvous
HvH

Hank Von Hell - EgomaniaAls excentrieke leadzanger van Turbonegro, de in death-punk gespecialiseerde...

Cover ¡Pendejo! - Sin Vergüenza

¡Pendejo! - Sin Vergüenza “Idioot!” of iets van die strekking, dat is wat ¡Pendejo! zo ongeveer...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT