RECENSIE: Maurice van Hoek - Traveling Man

Hoek
recensie cijfer 2018-11-21 Het gaat goed met de countrymuziek in Nederland. Naast Ilse DeLange, Waylon, Douwe Bob en Judy Blank put ook deze Maurice van Hoek inspiratie uit het van origine Amerikaanse genre. Die inspiratie vond hij nadat hij een reis door Amerika maakte en daar verliefd werd op countrymuziek. Eenmaal terug in Nederland studeerde hij af aan het conservatorium van Rotterdam en bracht hij zijn debuutalbum Live Forevermore (2016) uit. Het tweede album is geschreven rond de persoonlijke ontwikkelingen die hij tijdens zijn reis door Amerika maakte en verhaalt over de zoektocht naar liefde, maar ook de pijn die daarbij komt kijken.

Op het openingsnummer horen we pedal steel. De countryrock neemt je mee naar de jaren ‘70 en hint naar andere artiesten als The Eagles en James Taylor. ‘Tired Of Running’ schroeft het tempo op waardoor het geheel een meeslepende vibe krijgt. Van Hoek wilde een afwisseling van opzwepend en melancholisch, zoals dat ook in de americana terugkomt. Een voorbeeld van zo’n melancholisch nummer is ‘Darlene’, een ballad over een dame waarin langzaam jengelende gitaren met pianotoetsen worden afgewisseld. Ook ‘Take Me As Your Man’ heeft eenzelfde rust, het nummer heeft een strakke opbouw en spetterende climax.

Op Traveling Man wordt Van Hoek bijgestaan door Stan de Kwaadsteniet (piano, synthesizer, orgel), David Gram (electrische gitaar, pedal steel), Rafael Schwiddessen (drums), Merel Moelker (zang) en Bill Scott Mookhook (basgitaar). Thematisch is Traveling Man misschien niet het meest originele album, maar muzikaal wordt het allemaal erg sterk uitgevoerd. Neem bijvoorbeeld het puntige ‘Just A Fool’, met snerpende twang. Voor het produceren, arrangeren en opnemen kreeg Van Hoek hulp van Mischa den Haring en Sam Jones.

Van Hoek is nog maar 26 als dit album uitkomt, maar zijn muziek en teksten dragen een bepaalde volwassenheid mee. Het is duidelijk te horen dat Van Hoek al zijn passie in dit album heeft gestoken. Tegen het einde bewijst hij dat nog maar eens met het nummer ‘Love For The Heart’. Met bezielende zang en swingende countryrock weet hij te knallen. Vervolgens eindigt het album met de rustige ballad ‘Hot And Burning Days’. Het talent van deze Haarlemmer wordt op dit tweede album onderstreept en geeft Van Hoek een duidelijke plaats in de Nederlandse country- en americanascene.
Recensent:Jasper van Quekelberghe Artiest:Maurice van Hoek Label:Dox Records
Cover Kingcrow - The Persistence

Kingcrow - The PersistenceHoe is het mogelijk dat Kingcrow nog steeds niet de bekendheid geniet die...

Moster

Møster! - States Of Minds Een vriend van ondergetekende ging onlangs naar een voorstelling. Daarna zei...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT