RECENSIE: Princess Nokia - 1992 Deluxe

1992
recensie cijfer 2018-02-14 Princess Nokia is een Amerikaanse rapster met Puerto Ricaanse roots. Princess Nokia combineert de oldscool hiphop sound met een aangename flow en moderne invloeden. Met goede en provocerende, feministische teksten heeft ze al veel hiphopfans voor zich gewonnen. Debuutalbum 1992 Deluxe wordt door label Rough Trade uitgebracht en is een uitgebreide versie van een eerder verschenen mixtape.

Princess Nokia onderscheidt zich door een relaxte manier van rappen. Dit doet ze bijvoorbeeld op ‘Receipts’. De beat wordt gevormd door een drumcomputer, gecombineerd met elektronische piepjes. Zo nu en dan knalt er een gitaar kort door het ritme. Het lijkt verleidelijk om keihard over dit ritme te gaan rappen. Niet voor Princess Nokia. Zij maakt er een interessant nummer van door juist bijna fluisterend haar verhaal te doen. Tijdens ‘ABCs Of New York’ zie je Nokia al helemaal door haar thuisstad heen lopen. Het is knap hoe goed ze vanuit het niks met haar woorden een hele wereld kan laten optrekken. Ze doet hier nog het meest aan Joey Bada$$ denken.

Op andere momenten gaat ze wel helemaal los. Het bekendste daarvan is ‘Tomboy’. Een Tomboy is een meisje dat jongensgedrag vertoont. Met teksten als ‘My Little Titties And My Fat Belly’ steekt Princess Nokia de draak met de wijze waarop de samenleving kijkt naar sekse bepaald gedrag. Doordat Princess Nokia het rapt over een trapritme, dat zich normaliter kenmerkt door tegenovergestelde teksten, heeft ze er een superknallend nummer van gemaakt. Ook ‘Kitana’ is een heerlijke hit die zo de club in kan.

1992 Deluxe is een plaat geworden waarop Princess Nokia zichzelf bewijst als een zeer bekwame rapper. De rapster heeft een goed flow, verrassende teksten en goede keuze voor beats. Wat 1992 Deluxe vooral sterk maakt is de afwisseling tussen de relaxte 90’s stijl, aangevuld met zo nu en dan een meer agressieve trapvariant.
Recensent:Karst Jaarsma Artiest:Princess Nokia Label:Rough Trade Records
Cover Escape-ism - Introduction To Escape-ism

Escape-ism - Introduction To Escape-ism Escape-ism is het nieuwste pseudoniem van Ian Svenonius, de charismatische...

Cover Peter Broderick - All Together Again

Peter Broderick - All Together Again De Amerikaanse componist en muzikant Peter Broderick werkt hard, hij brengt...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT