RECENSIE: Deerhoof - Mountain Moves

Deerhoof
recensie cijfer 2017-12-24 Zet deze plaat op en geef jezelf een uitdaging: welk genre is dit? Het nieuwe album van Deerhoof is niet in een hokje te plaatsen. Op Mountain Moves experimenteert de band er dan ook vrolijk op los. Een mix van pop, avantgarde, electronica en hiphop is de band niet vreemd gebleven. Mountain Moves valt dan ook het beste te beschrijven als een plaat die haast niet te beschrijven is: een allegaartje van genres. Maar laat nu net de kracht zijn van dit album: veel gastbijdragen en daardoor veel invloeden van buitenaf. Het heeft van Mountain Moves een zeer maatschappelijk relevante plaat gemaakt.

Dat de plaat moeilijk te beschrijven is, blijkt al uit de openingstrack, ‘Slow Motion Detonation’ dat qua tempo heerlijk ongemakkelijk blijft hangen tussen ballad en uptempo nummer. En dit is nog maar de opener. De luisteraar wordt na dit nummer meegezogen in de chaos die Deerhoof op dit album heeft weten te creëren, je belandt in een wervelwind van genres, invloeden en stijlen. Allemaal overgoten door een Deerhoof-sausje. Neem bijvoorbeeld ‘Freedom Highway’ dat een rock ’n roll achtige beat bevat. Zangeres Matsuzaki maakt hier een politieke song van waarin ze zingt dat de wereld zich afvraagt wat er mis is met Amerika, waarmee duidelijk gehint wordt op president Trump.

Op Mountain Moves is een behoorlijk aantal samenwerkingen te vinden. Van de vijftien nummers op dit album zijn er slechts vijf zonder gastbijdragen. Dit kan ook de reden zijn voor het diverse geluid dat Mountain Moves biedt: gastmuzikanten nemen hun eigen invloeden mee. Het lijkt soms echter alsof Deerhoof zelf ietwat ondergesneeuwd raakt: de invloeden van de gastmuzikanten lijken zwaarder te wegen dan Deerhoof’s eigen geluid. Je kunt je na deze plaat zelfs afvragen of de band geen identiteitscrisis ondergaat. Het kan een valkuil zijn, maar Deerhoof weet er zo’n draai aan te geven dat de plaat uiteindelijk de samenleving gaat weerspiegelen: niets is eenduidig, alles bestaat uit chaos. De band zit simpelweg vol met ideeën die zij door middel van hun muziek willen articuleren, het zijn echter teveel ideeën om de plaat tot een samenhangend geheel te maken, maar ook dit is weer typisch Deerhoof.

Mountain Moves is de veertiende plaat van dit experimentele bandje. Daarom kunnen we er wel vanuit gaan dat de band inmiddels weet waar zij mee bezig zijn. Het onsamenhangende en chaotische zijn daarom vast een doordachte zet geweest. Uiteindelijk is Mountain Moves een plaat geworden met een rauw randje, scherp en ongepolijst. De band laat een realistisch geluid horen dat na enige interpretatie recht uit de hedendaagse samenleving komt.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Deerhoof Label:Joyful Noise
Cover Michael Jackson - Scream

Michael Jackson - ScreamDoden die tot leven komen en als perfecte eenheid dansen onder de volle maan....

Midnight

Midnight Sister - Saturn Over Sunset Het tot nu toe onbekende Midnight Sister geeft de (toekomstige) fans weinig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT