RECENSIE: The Sweetback Sisters - King Of Killing Time

Sweetback
recensie cijfer 2017-09-26 Een EP met de treffende titel Bang! bleek tien jaar geleden genoeg om allerlei superlatieven los te maken bij NBC New York. Het toonaangevende medium zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de uit Brooklyn afkomstige The Sweetback Sisters in één keer konden gaan werken aan een langlopende muzikale carrière. Iets waar de zangeressen zelf niet bepaald rekening mee hadden gehouden. Het prachtige aanbod om meteen maar te kunnen werken aan drie volwaardige albums werd weliswaar met beide handen aangepakt maar weerhield de twee er niet van om het gezinsleven prioriteit te geven. Emily Miller en Zara Bode zijn geen bloedverwanten en al helemaal geen zusjes maar de liefde voor de country en de daarbij behorende harmonieuze vocalen bleek de basis te vormen voor een unieke samenwerking. Zelden pasten twee stemmen zo prachtig bij elkaar als in The Sweetback Sisters. Als ze konden zouden ze voor even terugkeren in de Amerikaanse rootsmuziek van de jaren vijftig om daar de muzikale ontwikkelingen van de toekomstige popmuziek zoals wij die nu kennen, op rigoureuze wijze een halt toe te roepen.

Vorige maand verscheenKing Of Killing Time, het derde volledige album waarop de luisteraar in tien tracks wordt meegenomen naar ver vervlogen tijden. In stijlvolle jurkjes met bijpassende schoentjes, tegenwoordig bestempeld als ‘vintage’, het haar opgestoken, worden stijlen als ragtime, honky-tonk, country, jazz, blues en rock ’n roll op zeer overtuigende wijze uitgevoerd. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van eerder, door anderen geschreven materiaal. Zo is er het swingende ‘It’s All Your Fault’ van Cindy Walker, een pittig dixieland-riedeltje waarin de klarinet een voorname rol speelt of het bluesy ‘Don’tWorry’, een gelaagde track met duellerende gitaarpartijen, dat ooit aan Marty Robbins toebehoorde. Nadat al eerder Daniel Romano geen gelegenheid onbenut liet om George Jones nog eens onder de aandacht te brengen, laten The Sweetback Sisters hun liefde voor deze begenadigde cult-held uit de country nog eens blijken en wordt bovendien een waardig eerbetoon aan de muziek van Gram Parsons uitgevoerd in ‘The King Of The Broken Hearts’.

Aangezien veel van het geleverde repertoire op dit album al veelvuldig live is uitgevoerd hoefden de twee zich alleen nog maar met de technische details bezig te houden zoals het geluid en de productie. Vol overtuiging en geruggensteund door een stel doorgewinterde en virtuoze muzikanten hebben The Sweetback Sisters zich op King Of Killing Time helemaal kunnen laten gaan in de eigen composities en hebben zij de traditionals en country-klassiekers niet alleen volledig eigen gemaakt maar ook nog eens zeer authentiek en luistervriendelijk uitgevoerd.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:The Sweetback Sisters Label:V2 Records
Cover Gold Class - Drum

Gold Class - DrumDe heren van Gold Class zijn niet zo van al te veel poespas. Het tweede...

Dig Deeper

Dig Deeper - In Central European Time Dig Deeper is een Noorse band die buiten haar thuisland onder de radar is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT