Rammstein krijgt van gemeente Groningen toestemming om geluidsnormen te overschrijden

Rammstein 2
Rammstein krijgt van gemeente Groningen toestemming om geluidsnormen te overschrijden
Door sjoertb op 22 juni 2023 - 10:41 De gemeente Groningen heeft een uitzondering gemaakt voor de concerten van de rockband Rammstein, die over twee weken plaatsvinden in het Stadspark. De shows voldoen namelijk niet aan de geluidsnormen. Om de optredens toch door te laten gaan, heeft de gemeente een eenmalige ontheffing verleend om het geluidsniveau te verhogen. De concerten van Rammstein vinden plaats op 6 en 7 juli en naar verwachting zullen er in totaal rond de 110.000 mensen op afkomen.

100 decibel is normaliter toegestaan maar volgens verwachting zal het geluidsniveau tijdens piekmomenten drie decibel hoger zijn. Dat ziet de gemeente door de vingers. Volgens Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) heeft de gemeente gekeken naar hoe grote evenementen in de rest van het land worden behandeld. Zo meldt RTV Noord.

Toelichting

De uitzondering is gemaakt omdat de gemeente vreesde dat Rammstein anders naar een andere locatie zou gaan. Volgens Molema is er internationale concurrentie tussen grote locaties als het gaat om bepaalde grote acts. "Topacts hebben het dus eigenlijk voor het kiezen [..]. We hebben gekozen voor grootschalige evenementen in het Stadspark. Als je meer mensen op het veld hebt, horen daar andere geluidsnormen bij." aldus Molema.

Reactie gemeenteraad
De gemeenteraad heeft verbaasd gereageerd op het besluit. Janette Bosma van de Partij voor de Dieren, een coalitiepartij, gaf aan geschokt te zijn door het besluit. Ook de coalitiepartij SP is niet blij met de uitzondering en Floor Mertens (SP) verklaarde: "We zijn er niet enthousiast over, zeker niet nu op het laatste moment." Amrut Sijbolts van de Stadspartij vond het besluit onbegrijpelijk en eigenlijk onaanvaardbaar. Hij zei: "Drie decibel lijkt heel weinig, maar het is echt een fors hogere belasting. Ik vraag me ook echt af waarom dit niet eerder is gemeld."

Stadspark Natuurlijk, een vereniging van omwonenden van het Stadspark, noemt het besluit ook schokkend. Ze zijn momenteel aan het overleggen over mogelijke vervolgstappen.

Rammstein is de afgelopen weken ook in opspraak geraakt in de Duitse media. Zanger en frontman Till Lindemann (60) wordt beschuldigd van aanranding en seksueel wangedrag. Het Openbaar Ministerie in Berlijn is een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart.


Nooit meer belangrijk concertnieuws missen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Yori Swart

YORI IN NAJAAR OP TOUR DOOR NEDERLAND Yori heeft haar tour aangekondigd voor het najaar van 2023. Ze begint op 18...

Kim Petras

KIM PETRAS IN FEBRUARI 2024 NAAR AFAS LIVE EN... De Duitse Kim Petras komt met haar 'Feed The Beast World Tour' naar...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.