Poppodia en festivals roepen in reactie op nieuwe corona-maatregelen op tot duidelijkheid en extra steun

Corona opstelling NAAZ Rotterdam
Poppodia en festivals roepen in reactie op nieuwe corona-maatregelen op tot...
Door RobZ op 12 juli 2021 - 16:28 De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) roepen vandaag gezamelijk op tot duidelijkheid en extra steun voor organisatoren van festivals en concerten. De twee branche-verenigingen doen dat door middel van een gezamelijk statement.

Afgelopen vrijdag maakte het Nederlandse kabinet bekend dat tot en met 13 augustus geen testen voor toegang-evenementen met volle capaciteit mogen plaatsvinden. Alleen eendaagse evenementen met vaste zitplaatsen zijn tot die tijd mogelijk. Ook moet alle HoReCa om 24:00 uur sluiten. Hiermee zijn event-organisatoren en HoReCa het grootste slachtoffer van de nieuwe maatregelen om de verspreiding van corona te voorkomen. Vele festivals die in juli en begin augustus zouden plaatsvinden, kunnen door de nieuwe maatregelen niet doorgaan.

In hun verklaring hekelen VNPF en VVEM de willekeur van het kabinet en laten ze weten dat de onduidelijkheid over wat er na 13 augustus gaat gebeuren een onwerkbare situatie oplevert. Voor grotere (meerdaagse) festivals is een lange aanlooptijd noodzakelijk en het kan daarom niet zo zijn dat pas medio augustus duidelijk wordt of de festivals door kunnen gaan. De brancheorganisaties vragen om deze reden om:

1) een uitbreiding van de garanatieregeling zodat evenementen die niet door kunnen gaan in plaats van 80%, 100% van hun gemaakte kosten terug kunnen krijgen.
2) Ook willen de brancheverenigingen duidelijkheid voor evenementen die voor na 13 augustus in de agenda staan. Als zij hun evenement afblazen, moeten zij een beroep kunnen doen op de garantieregeling of een soortgelijke dekking.

De conclusie is: "Als deze branche wil overleven, zullen er structurele maatregelen moeten worden getroffen waardoor de evenementenbranche niet steeds weer het kind van de rekening wordt en we kunnen uitkijken naar een gezonde herstart in 2022."

Festivalorganisatie ID&T (o.a. Sensation, Mysteryland, Defqon.1) gaat de vrijdag aangekondigde maatregelen zelfs aanvechten bij de rechter. Het bedrijf noemt de nieuwe maatregelen disproportioneel en zegt met stomheid geslagen te zijn. Volgens ID&T hebben de Fieldlab evenementen bewezen dat events veilig georganiseerd kunnen worden, ook in tijden met veel besmettingen. Ruim 30 partijen sluiten zich aan bij het kort geding dat ID&T aanspant. Onder andere Paaspop, Apenkooi, Feestfabriek, Par-T en F1 Dutch Grand Prix Zandvoort sluiten zich aan als mede-eiser.


Altijd weten wat er in de voorverkoop gaat?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Yori Swart

BUITENSPELEN VOOR DE GRAP MET O.A. KOMODO, BOKOESAM,... Buitenspelen voor de GRAP is terug in het Vondelpark Openluchttheater. Deze...

Remme news

PARADISO EN TIVOLIVREDENBURG VOOR REMME Singer-songwriter Remme , bekend van zijn hit The Moment gaat komend...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.