VNPF-onderzoek berekent 9,8 miljoen verlies voor poppodia door corona-crisis in 2020

Rewire
VNPF-onderzoek berekent 9,8 miljoen verlies voor poppodia door corona-crisis in 2020
Door RobZ op 29 juli 2020 - 13:56 Het VNPF heeft onderzoek laten doen naar de door de coronacrisis gederfde inkomsten van de Nederlandse poppodia. Sinds 12 maart gingen deze plotseling dicht om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Sinds 1 juli 2020 kunnen poppodia onder strikte regels weer open, maar de 1,5 meter-afstand maakt het poppodia onmogelijk om rendabele activiteiten te organiseren.

Aan het begin van het jaar was de verwachting dat de Nederlandse poppodia in 2020 ongeveer 205 miljoen euro omzet zouden draaien. Door de gevolgen van het coronavirus zal dit bedrag niet hoger zijn dan 80 miljoen euro. Een omzetverlies van 125 miljoen euro, dus. Door dit verlies aan omzet, zullen de podia naar verwachting een verlies realiseren van 32 miljoen euro. Het grootste gedeelte hiervan komt terecht bij de grotere podia. Denk hierbij aan Paradiso, Melkweg, 013 en TivoliVredenburg. Door steun van de overheid wordt het totale verlies beperkt tot 9,8 miljoen euro, maar ook dit is rampzalig voor de Nederlandse podiumsector. Er wordt door de VNPF gevreesd voor een enorme kaalslag.

Berend Schans, directeur VNPF: “Cijfers hebben de neiging vrij snel als abstract te worden ervaren. Het grote probleem dat hierachter schuil gaat is de enorme impact die dit gaat hebben op de gehele sector. Ook in 2021 en verder. De impact van een gezonde popmuzieksector op bijvoorbeeld een stad en zijn bewoners en bezoekers is niet te onderschatten. Popcultuur en popmuziek genereren waarden. Popmuziek draagt bij aan de economie, het stimuleert diversiteit en inclusie binnen de cultuursector. Popmuziek bevordert talentontwikkeling en draagt bij aan sociale cohesie en de uitstraling van je stad of regio. Dat staat allemaal op grimmig schuddende grond. Een enorme kaalslag dreigt. Een afbraak die vele malen duurder zal zijn dan dit geconstateerde tekort.”

Het gehele onderzoek dat de VNPF heeft laten uitvoeren is hier terug te lezen.

Over de hele live muzieksector is het verlies natuurlijk nog veel groter. Festivals, faciliterende bedrijven en podia die niet zelf programmeren (zoals Afas Live en Ziggo Dome) krijgen door de gevolgen van de coronacrisis ook te maken met enorme verliezen.


Wekelijks het belangrijkste concertnieuws in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Di-rect news

DE ZOMER VAN 2020 IN DE BRIELSCHE AAP KONDIGT...Podium De Brielsche Aap in Brielle biedt deze zomer een concertreeks aan met...

De School6

NACHTCLUB DE SCHOOL IN AMSTERDAM MOET DE DEUREN... Eigenaren van de Amsterdamse nachtclub de School, Ernst Mertens (32) en...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.