De meest duurzame concertzalen van Nederland

Lowlands sfeer 2015
De meest duurzame concertzalen van Nederland
Door sjoertb op 09 november 2019 - 15:07 De cultuursector hecht steeds meer belang aan duurzaamheid. Hiermee draagt zij een steentje bij aan een beter klimaat en kan zij bewustwording creëren bij de vele miljoenen bezoekers. Dit heeft weer positieve gevolgen voor het behalen van de klimaatdoelstellingen. Wat zijn eigenlijk de meest duurzame concertzalen van Nederland?

1. Het Koninklijk Concertgebouw
Het Koninklijk Concertgebouw loopt al jaren voorop op het gebied van duurzaamheid. Sinds 2013 zijn ze al bezig om de monumentale concertzaal duurzamer én milieuvriendelijker te maken. Door alle getroffen maatregelen, bijvoorbeeld het plaatsen van LED verlichting, daalden de jaarlijkse energiekosten al met 20 procent, een afvalreductie van 25 procent en een vermindering van de CO2-uitstoot met ruim 18 procent. Dit heeft er toe geleid dat de zaal in het bezit is van een BREEAM-NL In Use certificering. De komende jaren gaat de concertzaal nog meer investeren in verduurzaming. Hierbij worden zij geholpen door de BankGiro Loterij. Deze organisatie draagt jaarlijks €500.000 bij om de groene ambities van het Koninklijk Concertgebouw te realiseren.

2. TivoliVredenburg
Ook TivoliVredenburg heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo schenken zij als eerste Nederlandse concertzaal bier van Budweiser. Bud wordt vanaf 2020 met 100 procent hernieuwbare elektriciteit gebrouwen. TivoliVredenburg is van plan om in de toekomst dezelfde elektriciteit te gebruiken voor de concertzaal. Daarnaast heeft TivoliVredenburg in 2018 een convenant voor duurzaamheid getekend. Dat houdt in dat zij de komende drie jaar gaan werken aan het verlagen van het energieverbruik, het verduurzamen van de inkoop en het verminderen van de afvalproductie. Dit doen zij onder de noemer GreenStages2020.

3. De evenementen van Mojo Concerts
Geen concertzaal, maar wel een organisatie die inzet op duurzaamheid: Mojo Concerts. Zij hebben begin 2019 het Plastic Pact NL van het Ministerie van
Infrastructuur en Waterstaat ondertekend. Dit heeft er toe geleid dat grote concertzalen zoals Ziggo Dome en AFAS Live afscheid hebben genomen van plastic voor gebruik in de horeca. Er wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van biobased materialen. Op alle evenementen van Mojo Concerts worden de biobased drinkbekers gescheiden ingezameld en gesorteerd. Hierna worden ze gerecycled.

4. Rotterdam Ahoy
Tot slot: Rotterdam Ahoy. Op het dak van deze grote accommodatie en het nieuwe Ahoy Convention Centre komen zonnepanelen te liggen. Op deze manier wordt het grootste zonnedak van Rotterdam gerealiseerd. Daarnaast wil Ahoy er samen met energieleverancier Eneco ervoor zorgen dat het gebouw op korte termijn helemaal gasloos wordt. Ook bezoekers van Ahoy kunnen een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Dat doen zij door voor groene, goedkope energie te kiezen.

Via een energievergelijking kan men achterhalen welke energieleverancier van goedkope energie het beste bij hun wensen past. Overigens zijn de plannen van Ahoy onderdeel van het Europese duurzaamheidsproject RUGGEDISED. Dit is een samenwerking tussen zes Europese steden die samen moeten zorgen voor een duurzamer Europa.


Altijd weten wat er in de voorverkoop gaat?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



festivalinfonieuwlogo

DIT WEEKEND IN DE VOORVERKOOP: O.A. GRASPOP,...Omdat we ons kunnen voorstellen dat je wel eens wat mist, maken wij wekelijks...

Ramon Valle

WINNEN: 2X2 KAARTEN VOOR GUSTAVO CORRALES ROMERO EN... In het concertgebouw wordt binnenkort een bijzondere avond gehouden voor...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.