Twintig magische onvergetelijke emo-momenten tijdens concerten

u2
Twintig magische onvergetelijke emo-momenten tijdens concerten
Door ThomasS op 20 oktober 2016 - 12:13 Niets zo leuk als leedvermaak, dus laatst kwamen we met een lijstje van dingen die mis kunnen gaan tijdens concerten. Maar er gebeurt natuurlijk juist ook zo veel moois! Elk concert is vaak wel goed voor minimaal één kippenvel-moment. Soms gebeuren er echt volkomen spontane, magische dingen uit het niets, die zo mooi zijn dat de tranen je in de ogen schieten. En als dat dan ook nog eens vastgelegd wordt op camera kun je er met dank aan YouTube van blijven genieten.

De redactie van Festivalinfo dook eens in de archieven en maakte een lekker lange top 20 lijst vol magische, onvergetelijke emo-momenten. Dus pak die warme chocolademelk, kruip onder een warme deken en geniet! Natuurlijk hebben we gedacht aan de traan van Maxima, Maaike Ouboter en Niels Geusebroek de traanogen van Led Zeppelins Robert Plant (allen zeer de moeite waard!) maar het zijn uiteindelijk toch deze 20 geworden...

Welk moment zou jij nog willen toevoegen? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of hier onder als reactie!


20. Amos Lee op North Sea Jazz: tranen in de ogen bij iedereen.

Zanger Amos Lee heeft een schitterende stem, maar met zijn band kan hij ook weergaloos jammen. Zodat zelfs de instrumentale stukken je helemaal kunnen meeslepen. Tijdens North Sea Jazz gebeurde er iets magisch tijdens zijn nummer 'Listen'. Hij legt allereerst zo bizar veel gevoel in de teksten:

Be careful of all them folks out there who surround you
Be careful
Some of them really only want to ground you
They only want control
Tear you down to that hole
So be careful


En daarnaast ook nog eens zo goed ingespeeld en vol overgave jammen. Alle mensen uit het publiek die close-up gefilmd worden staan met waterige ogen toe te kijken. Prachtig.



19. JW Roy bij Voetbal International en de emotie bij Johan Derksen

Het tv-programma VI is een platte bedoening. Grove afzeikhumor, vrouwonvriendelijke opmerkingen en keiharde lachsalvo's. Maar stiekem zijn het gevoelige jongens. Muziekliefhebber Johan Derksen voorop. In 'De wereld volgens Gijp' lezen we ook het intens droevige verhaal van deze journalist die na de dood van zijn eerste vrouw zo veel gehuild heeft dat het sindsdien niet meer lukt om de tranen de vrije loop te laten. Toch zie je duidelijk dat hij intens ontroerd is door dit nummer van JW Roy.



18. Corey Taylor en zijn intense verdriet om het verlies van bandmaat Paul Gray

Slipknot- en Stone Sour-zanger Corey Taylor kan brullen als een beest, maar kent ook een sensitieve kant. Die horen we in nummers als 'Bother'. In 2010 is Slipknots Paul Gray overleden. Dit leidde tot zeer emotionele optredens van Taylor, wiens krachtige stem elk moment op breken stond. In het onderstaande filmpje wordt het de zanger zelfs even too much na het luidkeels door het publiek meegezongen eerbetoon.



17. Tori Amos en het oude verdriet dat achter haar ogen schuilt

Tori Amos is een vrouw van extremen. Prachtige pianoballads en stevig bombastisch werk vol woede en agressie gaan soms hand in hand. Eén van haar meest intense, persoonlijke nummers is 'Silent All These Years' dat ze al op zeer jonge leeftijd voor grote zalen durfde te zingen. Tijdens een concert in 2003 is de pijn en het verdriet nog altijd zichtbaar in haar ogen.



16. De beverige stem van Keaton Henson voor een muisstille zaal

Even lijkt het of deze singer-songwriter alleen in een stille ruimte muziek aan het maken is. Hij zit er zo kwetsbaar bij en je kunt een speld horen vallen. Pas aan het eind van deze opname hoor je aan het applaus dat hij deze emotionele eruptie gewoon voor een zaal met mensen deed. Fenomenaal.



15. De tranen van Adele in de Royal Albert Hall

Dit moment is natuurlijk wereldberoemd en mag niet ontbreken in deze emo-lijst. Adele is natuurlijk een zeer aimabele, charismatische vrouw die uit het niets keihard kan schaterlachen en janken. Maar de tranen na 'Someone Like You' in Londen zijn zo puur en echt dat het toch elke keer weer goed is voor een brok in de keel. Bij de mensen in de zaal en de YouTube-kijker. Een klassieker.



14. Paul de Munniks wandeling naar zonnigere tijden

Een zanger die veel emotie in een tekst kan leggen, of we nu iets van de woorden begrijpen of niet. 'Lopen tot de zon komt' is een liedje met duidelijke taal. Een man die nog steeds van zijn ex houdt: "wat we samen vroeger droomden weet de helft van ons niet meer." Zij is al verder gegaan met haar leven en een nieuwe man. "Kent hij je angst en je verdriet? Alleen maar schudden met je hoofd, lief. Logisch dat je me verliet." Schitterend om te zien dat De Munnik het na al die jaren nog met zo veel gevoel en tranen in de ogen kan zingen.



13. De door emotie overmande Sia breekt tijdens de uithalen in 'Titanium'

De schietpartij in een gaybar te Orlando afgelopen juni was een zeer heftige en intens verdrietige gebeurtenis. Er vielen 50 doden. De bloedigste schietpartij ooit in de VS. Sia brengt een eerbetoon. Normaal heeft deze zangeres zoveel power in haar stem. Maar als ze weer deze regels moet zingen breekt Sia - volkomen terecht - volledig:

You shoot me down but I won't fall
I am titanium




12. De overweldigende publieksreactie van een stadion vol Argentijnen overvalt Oasis

Noel Gallagher is net als de bovengenoemde (nr. 19) Johan Derksen een man die niet of zelden huilt. Toch kan hij zijn pokerface niet behouden als het publiek massaal 'Don't Look Back In Anger' meezingt. Sowieso vormen de Argentijnen een enthousiast temperamentvol volk die concerten naar een hoger niveau kunnen tillen omdat werkelijk iedereen meedoet en liedjes compleet (met gitaarintro's en solo's er bij) worden meegezongen. Het zuchtje op 3:58 zegt voldoende.



11. De ontroerende, huilende vrouw bij Snow Patrol

Bij elk concert staan mensen te janken. Vaak zijn het hysterische bakvissen van 13. Soms zijn het volwassen mannen van twee meter lang en twee meter breed. Aanstellers denk je wel eens. Overgevoelige types, emotionele wrakken. Maar de vrouw bij Snow Patrol op Pinkpop 2007 is andere koek. Haar tranen zijn zo echt en puur, dat ziet iedereen meteen. Het is geen aandacht zoeken, ze staat daar alleen gewoon helemaal op te gaan in de muziek en plots rolt daar een traan over de wang. Een onvergetelijk Pinkpop-momentje.



10. Het introduceren van een liedje dat voor kippenvel zorgt: Matchbox 20

De Amerikaanse band Matchbox 20 deed ooit een akoestische sessie. Het uptempop gitaarpopnummer '3 AM' kreeg een uiterst fragiele pianouitvoering met het persoonlijke verhaal van zanger Rob Thomas. Zijn moeder had kanker en die moeilijke tijd inspireerde hem tot het schrijven van het nummer. Je voelt meteen dat het verdriet nog steeds diep zit en hij wat hakkelend probeert te vertellen waar het nummer over gaat maar dat hij het zo geschreven heeft dat iedereen er zijn eigen interpretatie aan kan geven. Het is zo menselijk en mooi dat de eerste pianoklanken meteen voor kippenvel zorgen. En huilende mensen (1:24) in het publiek.



09. De mooiste crowd singing ooit was bij Pearl Jam

Pearl Jam gaf ooit een akoestisch optreden in de Benaroya Hall. De allergrootste fans waren er bij. Heel voorzichtig geeft Eddie Vedder halverwege aan dat de zaal wel een stukje mag proberen mee te zingen. 'You try..' Maar dat hoef je de mensen in het concertgebouw geen twee keer te vragen, het publiek neemt de partij compleet over met alle uithalen er bij. Het moet een waanzinnig kippenvel-moment gegeven hebben aan de mannen van Pearl Jam.



08. Het laatste optreden van het in Canada megagrote The Tragically Hip

The Tragically Hip kun je omschrijven als de Canadese variant van R.E.M.. In hun thuisland zijn ze gigantisch populair en vullen ze complete stadions. Iedereen kent de songs en het is dan ook een enorme klap als de zanger van deze band zeer ernstig ziek blijkt te zijn. Deze zomer gaf hij het laatste optreden ooit met 'The Hip'. In Nederland kennen we dit fenomeen niet zo sterk, dat één band zo populair is bij iedereen. Maar voor Canada is het letterlijk of de wereld vergaat: de één gaat huilen, de ander dansen. Mensen gaan er allemaal verschillend mee om. Check via het linkje hierboven beelden van het laatste optreden en hier onder de zeer emotionele reacties van de fans:



07. Robbie Williams op zijn absolute hoogtepunt: 'Feel'

Robbie Williams is nog steeds een grote naam, maar de absolute top beleefde hij tijdens een megaconcert op Knebworth. Op een gegeven moment wordt hij zo overdonderd door de reactie van de mensenmassa die voor hem staat dat het hem even te veel wordt. Hij weet misschien ook wel opeens dat dit de absolute top is. Dat moment pakt hij dan ook gewoon, met een trillend kinnetje (5:12) maakt hij zich alleen maar populairder dan hij al was tijdens die hysterische avond.



06. Ryan Adams laat zijn collega Neil Finn huilen

Eén van de allerbeste zangers en songwriters ter wereld is Neil Finn. Hij is bekend van Split Enz ('Message To My Girl) en vooral Crowded House ('Weather With You', 'Don't Dream It's Over'). Deze uiterst muzikale en getalenteerde man is totaal onder de indruk van een ietwat brutale, maar zeer gevoelige singer-songwriter genaamd Ryan Adams. Zo erg zelfs dat hij met tranen in de ogen toekijkt en volledig uit het veld geslagen is (1:40). Na de uitzending schijnen de twee - vanwege een grapje van Ryan - knallende ruzie gekregen hebben, maar dat is een ander verhaal.



05. BLØF speelt liedje samen met overleden drummer op groot scherm

De band BLØF maakte een verschrikkelijk drama mee. Drummer Chris Götte overleed in 2001 bij een motorongeluk. Elf jaar na zijn dood brachten de bandleden een prachtig eerbetoon aan hun vriend: ze speelden een liedje in de Ziggo Dome met Chris en de door hem gespeelde drumpartij op het grote scherm. Frontman Paskal Jacobsen draait zich aan het einde van 'Ze is er niet' ook even om naar het scherm en knikt nog even naar bassist Peter Slager. Het levert uiteraard zeer emotionele reacties (o.a. 2:16) op bij zowel de band als de fans.



04. Het tranendal bij Kelly Clarksons uitvoering van 'Piece By Piece'

Met een liedje dat bol staat van de verlatingsangst en verwijten aan het adres van haar vader plus mooie liefdesverklaringen aan haar man en kind is het hek natuurlijk al snel van de dam.

"And all I remember is your back
Walking towards the airport, leaving us all in your past
I traveled fifteen hundred miles to see you
Begged you to want me, but you didn't want to
But piece by piece he collected me
Up off the ground where you abandoned things, yeah

Piece by piece he filled the holes
That you burned in me at six years old
And you know,
He never walks away
He never asks for money,
He takes care of me
He loves me
Piece by piece he restored my faith
That a man can be kind and a father could... stay"


Kelly Clarkson meent elk woord wat ze zingt en hoe Amerikaans en glad het allemaal ook mag klinken, het komt uit haar tenen en elk woord is volstrekt oprecht en gemeend. De complete jury met Keith Urban voorop is al snel in huilen uitgebarsten en ook Clarkson moet het liedje even onderbreken door een overdaad aan emoties. Prachtig moment en het schijnt dat de schoonmakers nog steeds zilte tranen aan het opdweilen zijn.



03. Liefde en zang van de fans overvallen emotioneel geknakte Anathema-zanger Vincent Cavanagh

Dacht je dat het vorige nummer heftig was, dan is 'One Last Goodbye' van Anathema nog een dimensie indrukwekkender. Het nummer werd geschreven door zijn broer Danny Cavanagh na de zelfmoord van hun moeder in 1998.

Deze tekst wordt luidkeels meegezongen door de fans:

In my dreams I can see you
I can tell you how I feel
In my dreams I can hold you
And it feels so real

I still feel the pain
I still feel your love
I still feel the pain
I still feel your love


Het verdriet zit heel begrijpelijk na elf jaar nog altijd zo diep bij Vincent Cavanagh dat hij de zang aan het publiek moet overlaten. Huilend met een hand voor zijn mond ervaart hij hopelijk ook iets van troost door deze liefdevolle reactie van het publiek.



02. Het autistische jongetje en zijn vader bij Coldplay's 'Fix You'

Coldplay is erg veranderd in de loop der jaren. Van gevoelige liedjes als 'Trouble', 'The Scientist' en 'Don't Panic' ging de band steeds meer naar stuiterballen-popmuziek voor het grote publiek waar je voetbalstadions mee kunt vullen. De focus kwam op de beleving te liggen: gekleurde vlindertjes, lichtjes, veel rondrennen en totale extase bij de fans zien te creëren. Toch is er nog altijd iets van de vroegere bezieling over in songs als 'Fix You'. Dit nummer is zelfs zo overweldigend voor een autistisch jongetje en zijn vader dat het kleine ventje begint te huilen. Voor autisten is het uiten van gevoelens over het algemeen iets heel bijzonders, want vaak weten ze zich daar totaal geen raad mee. Het levert een zeer ontroerend moment op dat de hele wereld over ging.



01. De catharsis, rouwverwerking, ode en euforie in één van Bono tijdens Slane Castle 2001

Zelfs de grootste U2-hater zal moeten toegeven dat het volgende moment waanzinnig mooi is. Daar is wel enige voorinformatie bij noodzakelijk, die enigszins verklaart hoe bijzonder het komende filmpje is. Rondom de dag van dit historische concert bij Slane Castle vonden twee evenementen plaats die voor extreme emoties zorgden. Ierland versloeg op 1 september het Nederlands Elftal waardoor zij naar het WK gingen, dus de euforische stemming was immens op het terrein.

Bono daarentegen was op 24 augustus bij de begrafenis van zijn vader. Zeer emotioneel kwam hij het podium op en dan moet je liedjes als 'Beautiful Day' vol overgave brengen. Tijdens het aan zijn vrouw opgedragen 'All I Want Is You' begint hij aan een soort proces van bewustzijn van alle emoties en adrenaline die door hem heen gaan. Doordat dit concert voor een dvd perfect is vastgelegd zie je dit als buitenstaander heel duidelijk.

Aan het eind van de song die overloopt in 'Where The Streets No Name' begint hij zo vol overgave uit te halen met zijn stem dat dit niets anders kan zijn door uit het diepst van zijn ziel voor zijn vader te zingen. En precies op dat moment zet The Edge met tranen in de ogen een van de mooiste intro's uit de popgeschiedenis in....




Aanvullingen? Laat het ons weten!




Altijd op de hoogte van al het concertnieuws?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



hooverphonic

HOOVERPHONIC WITH ORCHESTRA II NAAR ANTWERPENIn december komt Hooverphonic naar de vernieuwde Koningin Elisabethzaal...

Hamilton Leithauser

HAMILTON LEITHAUSER (BEKEND VAN THE WALKMEN) BEGIN... Hamilton Leithauser is misschien het beste te kennen als frontman van de...

REACTIES

Avatar Gringo
vr 21 okt 2016 13:59

Gringo Als 50 jarige liefhebber van rock (gitaar)muziek én vader heb ik niks met Ali B maar dan zit je DWDD te kijken en komt dit langs, pfff...

https://www.youtube.com/watch?v=I08OcvRapWY

 0
geen avatar
za 22 okt 2016 13:17

ThomasS Heel mooi is die inderdaad, dank voor de toevoeging!

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.