Moby

Uit: New York - Amerika

Moby wordt op 11 september 1965 geboren als Richard Melville Hall. Zijn artiestennaam dankt hij aan het feit dat hij in de verte familie is van Herman Melville, de schrijver van Moby Dick.

Moby begint zijn muzikale carrière in de punkbands Vatican Commandos, Flipper en Ultra Vivid Scene. Als de housemuziek opkomt richt Moby zich op deze muzieksoort, eerst als DJ en daarna als muzikant. In 1991 scoort hij zijn eerste hit als hij het nummer ‘Go’ mixt met ‘Laura Palmer’s Theme’.

In 1995 verschijnt Moby’s eerste album Everything Is Wrong. Hierop laat hij horen in vele muziekstijlen thuis te zijn: van het bijna klassieke ambient-nummer ‘God Moving Over The Face Of The Waters’ tot de rave van ‘Feeling So Real’. Het tweede album Animal Rights staat vol met elektronische punknummers, waaronder de Mission Of Burma-cover ‘That’s When I Reach For My Revolver’. Op het derde album ‘I Like To Score’ zijn de nummers verzameld die Moby ooit maakte voor diverse films. Het bevat onder meer de Joy Division-cover ‘New Dawn Fades’ en een bewerking van het aloude James Bond thema.

In 1999 verschijnt het album Play, waarmee. Moby wereldwijd doorbreekt. Er gaan meer dan 10 miljoen exemplaren van over de toonbank en het brengt Moby op de hoofdpodia van alle grote festivals. Nummers als ‘Natural Blues’ en ‘Porcelain’ worden kleine hitjes, maar het succes van Play is voornamelijk te danken aan het feit dat alle nummers woorden gelicenseerd voor gebruik in reclames.

De in 2002 verschenen opvolger 18 is niet zo succesvol als Play en hetzelfde geldt voor het in 2005 verschenen album Hotel.

In 2006 verschijnt Go-The Very Best Of Moby, een verzamelaar waarop de nadruk ligt op de laatste drie albums.

Moby brengt ook zo nu en dan albums uit onder zijn andere pseudoniem Voodoo Child. Dit doet hij omdat hij naar eigen zeggen die nummers niet meer als Moby kan uitbrengen.

OUDE OPTREDENS

Beijk alle oude (42) oude optredens

KOMENDE OPTREDENS

Wij hebben geen informatie over komende shows van Moby. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS

Beijk alle oude (42) oude optredens

FOTO'S VAN Moby

Foto Moby te TW Classic 2009 Foto Moby te TW Classic 2009 Foto Moby te TW Classic 2009 Foto Moby te Pinkpop 2003 Foto Moby te Moby - 10/11 - 013 Foto Moby te Moby - 10/11 - 013
 
Bekijk alle 14 foto's van Moby

Moby NIEUWS

Al het Moby nieuws

CD-RECENSIES

IN HET FAVORIETEN LIJSTJE VAN

In het wil graag live zien lijstje van

Live gezien door: