Joy Division

Uit: Manchester - Engeland

De groep werd eind 1976 opgericht in Manchester. Deze naam kwam uit het boek The House of Dolls van Karol Cetinsky en verwijst naar een plaats in nazi-concentratiekampen waar de gevangenen zich moesten prostitueren voor de machthebbers.

Door indruk te maken op Rob Gretton en Tony Wilson van (Factory Records) mocht de band een album opnemen dat door Wilson uit eigen zak werd betaald. Dit Unknown Pleasures (1979) maakte indruk, en Joy Division kreeg predicaten als 'gotische dansmuziek' en 'neanderthalerrock' opgeplakt.

Het atmosferische geluid van Unknown Pleasures was, behalve aan het minimalistische spel van de bandleden, in belangrijke mate te danken aan de manier waarop producer Martin Hannett de muziek vastlegde. In de punktijd werden platen doorgaans met weinig opsmuk opgenomen, maar Hannett trok op Unknown Pleasures een heel register aan galm en andere vervormingen open, met een vervreemdend effect als gevolg. Ook de typische teksten van Ian Curtis, waarin verval, angst, woede en eenzaamheid terugkerende thema's zijn, worden kenmerkend voor de band.

Postuum verscheen in 1981 ook nog een derde album, Still, met livenummers en eerder opgenomen rariteiten. In 1989 heeft Anton Corbijn een clip gemaakt bij het nummer Atmosphere van Joy Division. De single werd toen nog een keer uitgegeven.

De overige drie bandleden gingen verder als New Order.

Bron: Wikipedia

KOMENDE OPTREDENS VAN Joy Division

Wij hebben geen informatie over komende shows van Joy Division. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

Joy Division NIEUWS

IN HET FAVORIETEN LIJSTJE VAN

In het wil graag live zien lijstje van

Live gezien door: