VERSLAG: Matisyahu - 11/3 - Melkweg

Podiuminfo was aanwezig bij Matisyahu in Melkweg voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

VERSLAG: Jurre Anema  

Matisyahu - 11/3 - Melkweg

Dreadlocks tot aan de billen en een dozijn joints in de zaal - er is reggae in de Melkweg. Vanavond is de Oude Zaal uitverkocht voor de joodse rapper Matisyahu. Geschoren (en vorig jaar zelfs even geblondeerd) sloeg de Amerikaan vrij recent een nieuwe weg in. Het in 2012 uitgebrachte vierde album Spark Seeker, en dan vooral eerste single ‘Sunshine’, was zo poppy zoals we het nog niet eerder had gehoord. Toch blijkt het geen voorbode voor zijn eerste Nederlandse optreden in tijden.

Matisyahu moet eerst even op gang komen. Het duurt even voordat de Amerikaan verstaanbaar is en de eerste melodie en herkenning komen pas na een kwartier, bij ‘Jerusalem’. Verrassend genoeg volgt direct zijn grootste hit ‘King Without a Crown’. Waar de liveversie in Stubbs (Austin, Verenigde Staten) van dat nummer legendarisch is, krijgt Amsterdam een ietwat vlakke versie voorgeschoteld. Begint het nog veelbelovend, na drie minuten wordt een gitaarsolo ingezet die via wat instrumentaal gerommel pas veel later jammerlijk eindigt.

Het is het probleem van de avond. De drie musici achter Matisyahu, het tevens New Yorkse Dub Trio, zijn allen technisch ontzettend begaafd maar verdrinken telkens in hun inwisselbare dubmuziek. Nummers worden op een andere toonhoogte gespeeld of krijgen zelfs een totaal ander geluid. De reggaerock met hiphopinvloeden die Matisyahu op zijn albums tentoonstelt, is onherkenbaar geworden. Het enige wat overeind blijft zijn de sterke raps van Matisyahu zelf. De drang naar creativiteit en de wil om te improviseren zijn prijzenswaardig, maar komen de muziek niet ten goede.

Aan de setlist ligt het vanavond in ieder geval niet. Een decennium aan materiaal komt langs en daarmee dus van elk album de sterkste troeven. Zo ook het hoogtepunt van zijn derde - voor een Grammy genomineerde - album Light, hit ‘One Day’. Het is de toegift en Matisyahu gebruikt deze afsluiter om crowdsurfend door de zaal te gaan. Even later vindt een podiuminvasie plaats welke erg aandoenlijk wordt als een jongen van een jaar of tien door een roadie eruit wordt gepikt en op een veilige plek naast de drummer wordt gezet. Vervolgens loopt het podium vol en staat een oprecht blije Matisyahu met veertig man naast hem te verkondigen dat er op een dag geen oorlog en haat meer zal zijn. Het is een zeldzaam geluksmomentje vanavond. Voor een artiest die zijn bekendheid voornamelijk te danken heeft aan zijn optredens, had er vandaag veel meer ingezeten.

FOTOGRAFIE: Hugo Westendorp  

Matisyahu foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg Matisyahu foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg Matisyahu foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg Matisyahu foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg Matisyahu foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg Matisyahu foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg Matisyahu foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg Matisyahu foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg Matisyahu foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg Matisyahu foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg Matisyahu foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg  foto Matisyahu - 11/3 - Melkweg
 
 

LIVING COLOUR - 11/3 - MELKWEGHet is alweer 25 jaar geleden dat Living Colour debuutalbum 'Vivid'...

STEVEN WILSON - 11/3 - MELKWEG Steven Wilson bracht onlangs het prachtige album The Raven That Refused To...