VERSLAG: Sigur Rós - 28/8 - Paradiso

print
mail to friend

VERSLAG: Marco Vlot  

Sigur Rós - 28/8 - Paradiso

Na enkele jaren afwezigheid is Sigur Rós terug met een nieuw album en een nieuwe tournee. In het kader daarvan speelt de band twee dagen achter elkaar in een uitverkocht Paradiso. Vanavond is het eerste concert in de reeks, en dankzij de ijzersterke livereputatie van de band zijn de verwachtingen hooggespannen. Het publiek krijgt vanavond veel ouder werk te horen; Sigur Rós speelt vanavond slechts twee nummers van het laatste album Valtari, waaronder het prachtige ‘Ekki Múkk’ als eerste toegift.

Met opener ‘Í Gær’ creëert de band een sprookjesachtige sfeer om deze nog in hetzelfde nummer genadeloos om zeep te helpen met een muzikale uitbarsting die niet minder indrukwekkend is. Op deze manier bestrijkt de muziek van Sigur Rós het totale sonische spectrum: van zacht waarbij je een speld kan horen vallen, tot hard en meedogenloos. Het publiek kijkt muisstil toe en zwijgt zelfs respectvol als er in een nummer een stilte van een seconde of tien valt. Sommige nummers, zoals bijvoorbeeld ‘Svefn – G - Englar’, worden met luid applaus ontvangen om daarna weer in stilte en soms met ogen dicht te worden beluisterd. Het enthousiasme tussen de nummers door is er echter niet minder om.

Wie naar een concert van Sigur Rós gaat hoeft niet te rekenen op veel interactie met het publiek of pakkende meezingrefreinen. De lang uitgesponnen nummers vol dynamiek en de beelden die achter het podium en op de muren worden geprojecteerd spreken voor zich. Het publiek wordt volledig meegetrokken in de wereld van Sigur Rós. De magie wordt tijdens het twee uur durende concert slechts even doorbroken als er tijdens de toegift een verkeerd nummer wordt ingezet. Het is bijna vreemd om te zien dat een band, die tot dan toe foutloos speelt, even van de wijs is gebracht. Een kleine hapering in een concert dat de verwachtingen waarmaakt. Het is ook het enige moment dat zanger Jónsi een woord zegt tegen het publiek. Na twee uur eindigt de band met ‘Popplagid’ - een oorverdovende climax - om daarna het welverdiende applaus in ontvangst te nemen. Als het zaallicht aangaat klinkt her en der in het publiek: “Morgen weer?”

FOTOGRAFIE: Mitch Wolters  

Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso Sigur Rós foto Sigur Rós - 28/8 - Paradiso
 
 
volgende reviewfestival logo

ALL TIME LOW - 28/8 - MELKWEGHet seizoen is weer begonnen met uitverkochte concerten. Zo ook in de Melkweg...

festival logovorige review

PUBLIC ENEMY - 22/8 - TIVOLI Public Enemy kwam langs in Utrecht en Podiuminfo was erbij voor een mooi...